Smotra folklora

'Kamena ljepotica' oduševila Gruđane

kamena015_nnn_bih_22102015
23.11.2015.
u 07:00

Svetimir Marić, predsjednik HKUD "Sveta Kata", istaknuo je važnost očuvanja bogate tradicijske kulture Hrvata

"Kamena ljepotica", Međunarodna smotra folklora koja se organizira u Boćarskom domu Biberon, a koja godinama privlači brojne ljubitelje kulture i tradicije, održana je osmi put i definitivno se potvrdila kao jedna od najboljih kulturno-umjetničkih manifestacija na ovim prostorima.

Smotra folklora koja se organizira pred blagdan svete Kate, zaštitnice župe Grude privukla je veći broj ljubitelja tradicionalnih plesova, koje čak ni jako loše vrijeme nije omelo u naumu da vide još jednu "Kamenu ljepoticu" koja se iz godine u godinu nadograđuje nekim novim plesovima koje su popraćene pjesmom ili zanimljivim doskočicama. HKUD "Sveta Kata" doveo je i ove godine folklorne skupine iz BiH i Republike Hrvatske. Sudjelovalo je njih sedam koje su prikazale djelić bogatstva i ljepote folklorne tradicije svoga kraja. Nastupila su društva HKUD "Hutovo" - Hutovo Blato, KUD "Josip Lovretić" - Otok, KUD "Sv. Kata" - Zemunik, KUD "Ivanić" - Ivanić Grad, KUD "Lika" Lički Osik, HKUD "Napredak" - Podružnica Kupres i domaćin HKUD "Sv. Kata" Grude.

Cijelu smotru pratio je i stručni ocjenjivački žiri u sastavu Danijel Šota voditelj državne smotre folklora "Vinkovačke jeseni" u RH koji je pratio ples, Biljana Luburić bila je zadužena za glazbu, Zrinka Buhač za nošnje, a Vesna Salontaj-Dolanski za frizure. Prvi čovjek HKUD-a "Sveta Kata" Svetimir Marić bio je zadovoljan manifestacijom. Marić je istaknuo važnost očuvanja bogate tradicijske kulture Hrvata u BiH u čemu pomažu i prijatelji i sunarodnjaci iz Hrvatske. Društvo je ove godine nastupilo i na jubilarnim 50. Vinkovačkim jesenima. HKUD "Sveta Kata" nakon manifestacije nastavlja se baviti redovitim aktivnostima, vježbama i nastupima, a već u srijedu članovi će kod crkve svete Katarine u Grudama biti dio prelijepe proslave blagdana sv. Katarine zaštitnice župe Grude kada Gruđani proslavljaju 120 godina župe i 90 godina od postavljanja temelja za župnu crkvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?