Projekt vrijedan 18 milijardi funti:

Kreće izgradnja najskuplje nuklearke u povijesti

nuklearka
28.07.2016.
u 16:45

Energetski div EDF je odobrio projekt vrijedan 18 milijardi funti za izgradnju nuklearne elektrane na Hinkley Pointu, u Velikoj britaniji.

Odluka je donešena prošloga tjedna u Parizu. Sindikalni čelnici su pozdravili ovu odluku s nadom da će biti ispunjeno obećanje o otvaranju novih 25 tisuća radnih mjesta.

U izgradnji elektrane u Velikoj britaniji sudjelovat će i francuska Vlada s 3 milijarde funti. Mnoge ekološke skupine na čelu s Greenpeaceom kritizirali su ovaj projekt i pozivali na ulaganja u druge projekte s obnovljivim izvorima energije poput vjetrenjača.

Hinkley Point će proizvoditi sedam posto energije od ukupnih potreba Velike britanije tijekom 60 godina, na koliko se procjenjuje vijek trajanja elektrane.

Jeftina energija Francuzima i Britancima

Koristi će imati i Velika britanija i Francuska jer su potpisale ugovor o subvenciji pa će izuzetno jeftino koristiti proizvedenu energiju.

Početak proizvodnje energije planiran je u 2025. godini, nekoliko godina kasnije nego što je planirano. Glavni je razlog kašnjenja bila nedefinirano financiranje projekta od strane EDF-a, koji je u 85- postotnom vlasništvu francuske Vlade. Francuski sindikalisti upozoravali su da bi tolika investicija mogla financijski uništiti tvrtku.

Ekonomski poticaj nakon Brexita 

Uoči donošenja konačne odluke o gradnji Hinkley Pointa iz EDF-a su poručili: "Nuklearna elektrana donosi velike koristi i cjelokupnoj francuskoj industriji, jer će zapošljavati veliki broj ljudi u velikim tvrtkama, ali i manjim poduzećima u sektoru."

Britanski časnik za energetiku Kevin Coyne je također podržao projekt jer vjeruje da će Hinkley Point unaprijediti razvoj cjelokupnog zapadnoga dijela Velike Britanije zapošljavanjem tisuća novih radnika i ujedno zadovoljiti potrebe za energijom za generacije koje dolaze.

"To je toliko potreban ekonomski poticaj, posebno u kontekstu Brexita", smatra Coyne.

Projekt je osmislio bivši britanski kancelar George Osborne želeći otvoriti više radnih mjesta u Velikoj Britaniji, ali i ojačati državnu energetsku neovisnost posebno kada ležišta nafte i plina u Sjevernom moru počnu presušivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije