NA SLOBODI

Krajišnik želi raditi na benzinskoj crpki kod svoje djece

momčilo krajišnik (1)
V. Stojaković/Nezavisne novine
01.09.2013.
u 10:16

Krajišnik: ‘Kao da sam došao s onoga svijeta. Vi i ne znate kako je lijepa RS’

Momčilo Krajišnik, haaški osuđenik, bivši predsjednik Narodne skupštine RS-a i srpski član Predsjedništva BiH, u petak navečer je došao u Republiku Srpsku nakon što je pušten na slobodu poslije izdržane dvije trećine kazne u britanskom zatvoru za zločine počinjene u BiH tijekom rata. Iz Londona je doputovao redovitom zrakoplovnom linijom preko Bukurešta do Beograda, a iz Beograda zrakoplovom u Banju Luku te potom helikopterom iz Mahovljana, gdje su ga dočekale brojne novinarske ekipe, u Pale, gdje mu živi obitelj. “Kao da sam došao s onoga svijeta. Vi i ne znate kako je lijepa Republika Srpska, čuvajte je, branite je, bolje nema na svijetu”, rekao je vidno uzbuđen Krajišnik u prvoj izjavi po dolasku u RS. Na pitanje hoće li se politički angažirati, Krajišnik je rekao kako se još nije odlučio, navodeći da je njegova želja zapravo nebaviti se politikom nikada, već svojim privatnim poslom. “A kako će na kraju biti, vidjet ćemo”, dodao je.

Komentirajući organizirani doček u Palama, Krajišnik je rekao: ‘Ne znam zbog čega je doček organiziran, ja sam ipak ratni zločinac i tek moram u revizijskom postupku dokazati istinu. Takva je situacija i s tim se moram pomiriti”. Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, načelnik općine Pale i mnogi dužnosnici SDS-a, te nekadašnji ratni načelnici općina bili su na dočeku u Palama. U obraćanju masi Krajišnik je kazao:

“Pružimo ruku svakome tko želi pomirenje. Nema pomirenja na raznim ispričavanjima. Umjesto isprika, svi mi trebamo oprostiti zlo koje nam je učinjeno, a i zamoliti druge da nama oproste zlo koje smo učinili. Ne smijemo imati mržnje u svojim dušama. Samo tako će RS opstati”. Milorad Dodik, predsjednik RS-a, poželio je dobrodošlicu nekadašnjem predsjedniku Narodne skupštine RS-a. Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, je rekao kako je Krajišnik osoba koja je nesumnjivo dala veliki doprinos uspostavljanju institucija RS i u funkcioniranju Skupštine. U izvješću britanskog zatvora istaknuto je da se Krajišnik želi, po puštanju na slobodu, vratiti u Pale gdje će raditi na benzinskoj crpki svoje djece. Puštanje na slobodu Krajišnika izazvalo je kod udruženja bošnjačkih žrtava ogorčenje, koji su osudili i doček u Palama. - Iznenadila me Krajišnikova izjava da će biti mirotvorac i da će raditi na pomirenju, istaknula je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žene - žrtve rata”. “Mi se nismo svadili. Trebao je misliti 1992. godine kada je planirao i izvršavao ratne zločine”, dodala je Hasečić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?