SASTANAK

Kozarić: Probleme na relaciji klijent - banke mirno rješavati

kozarić
VL FOTO
28.02.2012.
u 10:55

Akcijski plan identificira konkretne mjere koje će ojačati zaštitu korisnika financijskih usluga i unaprijediti financijsku pismenost

Centralna banka BiH i Svjetska banka razmatrale su jučer Akcijski plan za zaštitu korisnika usluga u bankarskom i mikrofinancijskom sektoru u BiH. Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je kako je cilj ovog skupa afirmacija mirnog rješavanja problema na relaciji klijent - financijski posrednik.

Konkretne mjere

Akcijski plan identificira konkretne mjere koje će ojačati zaštitu korisnika financijskih usluga i unaprijediti financijsku pismenost, kao preduvjete za daljnji razvoj financijskog sektora. Osim opisivanja predloženih aktivnosti, Plan navodi i koje su organizacije odgovorne za njegovu implementaciju i predlaže rokove za izvršenje, priopćeno je iz Svjetske banke. Iako je primarni fokus na prioritetne mjere, koje se mogu provesti do kraja rujna 2012., ovaj plan također uključuje i srednjoročne i dugoročne reforme.

Brza primjena

“Za percepciju javnosti i povjerenje u financijski sektor, fer tretman korisnika financijskih usluga je jednako značajan kao i zdrav i stabilan finansijski sustav”, izjavila je Anabela Abreu, šefica ureda Svjetske banke u BiH. Nadalje je naglasila potrebu za osiguranjem da stanovništvo razumije šta vladine organizacije, građansko društvo i finansijski sektor trebaju uraditi na provođenju tih promjena. “Usvajanje i provođenje prijedloga iz ovog Akcijskog plana će pokazati građanima u BiH kako i vlasti i financijske institucije razumiju bojazni korisnika financijskih usluga i da poduzimaju aktivnosti na njihovom rješavanju. Sve razine vlasti, banke i mikrofinancijske institucije trebaju raditi na brzoj implementaciji Akcijskog plana”. Radionici su prisustvovali ključni akteri – širi spektar predstavnika vlasti, financijskih institucija i građanskog društva – koji su takođe intenzivno konzultirani tijekom procesa pripreme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?