03.01.2024. u 16:13

Selo Betanija ("kuća siromaha") udaljeno je od Jeruzalema samo 3 km. Smješteno je na istočnoj strani Maslinske gore na cesti Jerihon – Jeruzalem. Isus je u Betaniji bio kod Šimuna gubavca. U toj kući neka žena je pomazala Isusa nardovom pomasti (Mk 14, 3). Evanđelist Ivan poslije otkriva da je to bila Marija.

U tom mjestu stanovala je i Lazarova, Marijina i Martina obitelj. Bili su Isusovi prijatelji. Evanđelist Luka izvješćuje u desetom poglavlju kako je u Betaniji žena Marta primila Isusa u goste. U kući je bila i njezina sestra Marija. Luka ne spominje Lazara. Marta se trudila što bolje počastiti Isusa. Marija je sjela i pažljivo slušala što Isus govori. Zatražila je od Isusa da potakne Mariju da i ona poslužuje. Luka ne kaže izričito, ali su vjerojatno svi apostoli bili s Isusom u njihovoj kući. Pamtljiv je Isusov odgovor Marti: "Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnoge stvari; ipak je malo ili samo jedno potrebno. Marija je doista izabrala najbolji dio. On joj se neće oduzeti" (Lk 10, 41-42).

​Evanđelist Ivan piše u jedanaestom poglavlju Evanđelja kako je Isus uskrisio Lazara. Lazar se razbolio. Njegove sestre Marija i Marta poslale su Isusu poruku kako im je brat bolestan. U poruci su rekle - Isus je volio Lazara, a Ivan kaže - Isus voli njih troje. Došla je vijest Isusu i učenicima da je Lazar umro. Oni su došli u Betaniju četvrti dan nakon Lazarove smrti. Lazar bijaše pokopan. Mnogi su došli izraziti sućut Marti i Mariji. Kad se čulo kako dolazi Isus, Marta ode njemu ususret izvan sela. Poslala je poruku Mariji da je došao Isus. Marija i oni koji su došli na tješenje brzo su došli do Isusa. Plakali su. Isus je bio vrlo empatičan i suosjećajan: "Kad je opazi kako plače i kako plaču Židovi koji su došli s njom, Isus se potrese u duhu, uzbudi i zapita: 'Gdje ste ga položili?' Odgovoriše mu: 'Gospodine, dođi i vidi!' Isus zaplaka" (Iv 11, 33-35). Isus je otišao na Lazarov grob. Pratile su ga sestre i mnoštvo. Isus je zatražio da otvore grob i pomolio se. Zatim Isus vikne jakim glasom: "Lazare, iziđi" (Iv 11, 43). Lazar je oživio. Izišao iz grobnice. Zbog toga znamenja mnogi su povjerovali u Isusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?