Pogrešan zakon

Kazne smanjene za 150 godina zatvora

17.10.2016.
u 08:00

Zbog pogrešne primjene zakona, ukinuto je 20 presuda za genocid i ratne zločine, kazne su smanjene za oko 150 godina zatvora, a dva osuđenika tužila su BiH radi naplate nematerijalne štete, objavio je BIRN. Zbog primjene Kaznenog zakona BiH umjesto zakona bivše Jugoslavije, Ustavni sud BiH prihvatio je žalbe osuđenika i Sud BiH je ukinuo 27 presuda. Ustavni sud BiH počeo je prihvaćati žalbe osuđenika za ratne zločine nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio presudu u slučaju Maktoufa i Damjanovića.

Prema toj presudi, potrebno je primjenjivati odredbe blažeg zakona, odnosno odredbe zakona iz bivše Jugoslavije, a ne Kaznenog zakona BiH usvojenoga 2003. godine. U konačnici, došlo je do ukidanja pravomoćnih presuda za 27 osuđenika. Ukidanjem presuda veći broj osuđenika pušten je na slobodu, što je Novak Đukić iskoristio za bijeg u Srbiju. Đukić je osuđen na 20 godina zbog zločina počinjenoga na tuzlanskoj Kapiji i za njim je 2014. raspisana tjeralica. Pravosudna tijela Srbije trebala bi priznati presudu Suda BiH i uputiti Đukića na izdržavanje kazne, ali to se još nije dogodilo.

Primjenjujući odredbe “blažeg zakona”, Sud BiH promijenio je visine kazni, zbog čega su dva osuđenika, Abduladhim Maktouf i Slobodan Ostojić, tužila državu jer su zadržana u zatvoru dulje od trajanja izrečenih kazni. Maktoufu je u tijeku parnični postupak, dok je branitelj predao zahtjev za Ostojića i u predstojećem razdoblju očekuje se početak postupka. Kazna Maktoufu smanjena je s pet na tri godine zatvora zbog zločina na području Travnika. Budući da je već bio odslužio pet godina zatvora, Maktouf je tužio BiH tražeći da mu se isplati naknada od 283.160 maraka. Ostojić, koji je osuđen za zločin u Zvorniku, također je bio osuđen na pet godina zatvora, ali mu je, zbog pogrešne primjene zakona, kazna smanjena na tri i pol godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije