Izgrađena, u izgradnji i planu

Kapacitet arapskih naselja u Sarajevu za čak 100.000 ljudi

Tourists from the Middle East walk through Ilidza near Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, August 19, 2016. Picture taken August 19, 2016. REUTERS/Dado Ruvic
06.02.2017.
u 08:00

Gotovo svakodnevno u BiH dolazi do novih najava gradnje naselja čiji su investitori Arapi. Samo u Sarajevu i okolini trenutačno je u izgradnji, ili se priprema gradnja, nekoliko desetaka rezidencijalnih naselja čiji su vlasnici investitori iz arapskih zemalja. Prema procjenama BiznisInfa, ako bi sva ova naselja bila izgrađena, osigurali bi se smještajni kapaciteti za čak 100.000 ljudi.

Hadžići najzanimljiviji

Prvo takvo naselje Aljezeera Residental otvoreno je u Dobroševićima u Novom Gradu, ovo je i prvo naselje ovakve vrste u BiH. U Hadžićima, općini koja je, prema svemu sudeći, najzanimljivija investitorima iz zaljevskih zemalja, gradi se nekoliko naselja, a jedno od prvih naselja ove vrste Sarajevo Resort Osenik, sa 160 objekata, koje može primiti 1125 osoba, već je otvoreno. Uz sami Osenik gradi se slično naselje – Orchid Resort. Uvelike se gradi naselje Country Side Resort u Crepljanima, a ono bi trebalo biti otvoreno sredinom 2018.

Prodaja kuća u ovom naselju u punom je jeku. Naselje će biti zatvorenog tipa, kakva su obično naselja koja grade Arapi, a sadržavat će 108 vila i 11 zgrada. Pri kraju je i izgradnja naselja Tarčin Forest Resort, koje se sastoji od 230 vila i velikog broja drugih zgrada. Planirana je gradnja naselja Sarajevo Sun s 58 vila, kao i naselja Green Hills Resort s 86 parcela.

Ilidža i Vrelo Bosne

U Hadžićima je najavljena i gradnja Duranovići Residential Resorta, Ourika Resorta, Anoor Resorta i drugih. Slična je situacijama i u općinama oko Hadžića.

U sarajevskoj općini Trnovo počela je izgradnja turističko-stambenog grada Buroj Ozone koji bi trebao imati više od 1000 vila i više od 70 stambenih zgrada.

Uz Hadžiće, Arapima je zanimljiva i Ilidža, što i ne čudi imajući u vidu Vrelo Bosne. Najveći od svih projekata koje će financirati arapski ulagači je Nova Ilidža. Riječ je o projektu koji bi mogao primiti čak 40.000 stanovnika. U Blažuju se grade Ilidža Pearl Resort, luksuzno naselje s pet zvjezdica, te rezidencijalno naselje Almontaza. Oba naselja imaju po više stotina stambenih jedinica, a nalaze se jedno pored drugog.

Najavljena je izgradnja Vlakovo Resorta u istoimenom naselju, dok je više arapskih kompanija zainteresirano za gradnju naselja na Vrelu Bosne. I općinu Stari Grad također su zamijetili Arapi pa se tako iznad starog dijela Sarajeva, na Hladivodama, gradi Saraya Resort s 90 vila i 90 stanova, čija je prodaja uvelike u tijeku. U blizini ovoga planirana je izgradnja još jednog naselja, Dema Resort, naselja od nekih 30-ak vila. Tu su i Poljine Hills, naselje od 211 vila i 10 stambenih zgrada.

Planirana je i gradnja više rezdencijalnih objekata u Vogošći. Green Valley City u naselju Svrake gradit će se na 73.000 m2, sa 106 vila i 224 apartmana, a Salam City u Donjoj Vogošći, na 134.000 m2, sadržavat će 300 luksuznih vila. U Vogošći se gradi naselje Hoton polje, razmatra se mogućnost izgradnje još dvaju rezidencijalnih naselja na lokaciji Gradina, a najavljena je i gradnja naselja Nebocaj Forest Resort.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?