Stravične posljedice rata:

Kako izgleda Kobani nakon pobjede Kurda nad IDIL-om

kobani
29.01.2015.
u 10:22

Nakon nekoliko mjeseci zračnih udara SAD-a i dva dana nakon što su kurdski borci odnijeli pobjedu nad militantima u borbama u Kobaniju, skupina novinara dobila je dozvolu kako bi izbliza pogledali ovaj grad na granici sa Sirijom, a koji je bio pod konstantnom opsadom

Među onima koji su ušli u grad bio je i Bulent Kilic, turski fotoreporter agencije France Presse. "Ovo više nije grad. Vidio sam sve bombe koje su bačene na Kobani. Ovdje su ostale samo ruševine, posebno u istočnom dijelu grada gdje je IDIL pokušao ući", kazao je Klilic, koga je Time magazin 2014. godine proglasio najboljim fotoreporterom. Kilic se nalazio u prvoj skupini novinara kojima je dozvoljeno ući u Kobani. "Molili smo vlasti da uđemo u grad. Jedini drugi način je ilegalni, koji može biti izuzetno opasan - mogu vas ubiti. Ovog jutra su nam ipak kurdski borci kazali kako mogu dogovoriti naš ulazak u grad", kazao je Klilic. U gradu je imao priliku upoznati stanovnike koji su odlučili ostati uprkos bombardiranju. "Iako su ljudi bili sretni što vide da je bombardiranje završeno, nisu slavili. Ovaj rat je bio izuzetno nasilan i mnogi su izgubili svoje najbliže", kaže Kilic, koji se vratio u Tursku, no odlučan je u tome da ponovno ode u Kobani. "Imam osjećaj kao da sam završio samo ratni dio ove priče, a sada želim izvještavati o ljudima koji se odluče vratiti nazad u svoje domove. Bit će teško. Nema grijanja, struje, vode, nema prodavnica. Ne znamo kako će se snaći, ali to je priča koju želim da radim", kaže Kilic.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar western_star
western_star
15:49 29.01.2015.

kao i Mostar '93...tužno ....

ZG
zg223
16:32 29.01.2015.

glavno da nas futraju sa pricama kako bi isil pokorio pola svijeta a nemogu osvojit jedan grad...mimo toga zao mi je tih jadnih ljudi..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije