KISELJAK SE GRADI

Jedina općina u SBŽ koja izlazi na koridor

kiseljak
01.09.2013.
u 10:27

Dionica koridora Vc, kružni tok, vodospremnik, mini-obilaznica, sanacija vjerskih objekata, samo su neki od projekata koji se u Kiseljaku realiziraju ovog ljeta

Iako su lokalni izbori u BiH održani prošle godine, svi koji prolaze Kiseljakom steći će dojam da je 2013. izborna godina. Razlog tomu su brojna gradilišta koja se u bh. općinama u većini slučajeva otvaraju, uglavnom u izbornoj godini. No, u Kiseljaku to nije slučaj. Izbori su završeni prije skoro godinu dana, vlast uspostavljena, pa se može u miru raditi i graditi.

Dali priliku mladim ljudima

Najveće gradilište u općini Kiseljak je ono u Lepenici koju u duljini od 9,5 kilometara presijeca dionica buduće autoceste na koridoru Vc. Lepenica, a time i općina Kiseljak će biti jedina općina u Srednjobosanskoj županiji koja će imati priključan na koridor. Eksproprijacija zemljišta za koju je bila zadužena općina Kiseljak je skoro u potpunosti završena, a probleme oko eksproprijacije zemljišta zamijenili su novi. Naime, Lepenicom od ranog jutra do kasno uvečer prolazi na stotine kamiona koji idu do gradilišta autoceste što mještanima ovog kraja život, posebno u ovim ljetnim mjesecima, zna učiniti nepodnošljivim. Oblaci prašine i buka teških građevinskih strojeva postali su svakodnevica mještana ovog kraja. Teško im je, kažu, ali to je cijena napretka cijele općine koju ovog puta plaćaju Lepeničani! Dionica autoceste Lepenica - Suhodol nije jedini cestovni infrastrukturni projekt koji se ovog ljeta realizira u Kiseljaku. Uz započete radove na mini-obilaznici, na ulazu u Kiseljak gradi se kružni tok. Cilj projekta je poboljšati sigurnost sudionika u prometu i rasteretiti promet. Na gradilištu, uz radnike, zatičemo i Ivanu Budimir i Nikolu Grubešića, stručne suradnike za urbanizam i građenje u Službi za gospodarstvo općine Kiseljak.

Ivana Budimir je diplomirani inženjer građevine, a Nikola Grubešić je arhitekt. Oboje su svakodnevno na terenu, a prilika koju su im ukazale stariji kolege i njihovi nadređeni, prije svega Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, je ustinu jedinstvena u BiH. Njima dvoma je povjeren posao nadzora i sudjelovanja u realizaciji milijunskih projekata. “Kamo god bi išli na seminare svi su ostajali u čudu jer posao je povjeren nama mladima. To su nam kazali brojni kolege ne samo iz BiH već i inozemstva, čak i daleke Amerike”, kaže Nikola Grubešić, mladi arhitekt iz Kiseljaka. “Prilika koju smo dobili ja i Nikola zaista nam puno znači. Opravdati je možemo samo odgovornim radom i maksimalnom angažiranošću na terenu”, dodaje Ivana Budimir. A Nikolu i Ivanu vrlo dobro poznaju svi radnici na kiseljačkim gradilištima jer oni su na gradilištu i po nekoliko puta dnevno. Projekti iz oblasti vodoprskrbe, također, su među većima koji se trenutačno realiziraju na području općine Kiseljak. Njihovom realizacijom, u idućih nekoliko mjeseci, dugoročno bi se trebalo riješiti pitanje vodopskrbe Kiseljaka. Kvalitetnu pitku vodi ovim projektima, vrijednim 12 milijuna maraka, dobit će oko 24 tisuće stanovnika Kiseljaka, a mnoga će naselja prvi put imati vodovodnu mrežu.

Riječ je uglavnom o naseljima na rubnom dijelu općine, Gromiljaku prema Fojnici i Bilalovcu prema Busovači. Predstavnici općinske vlasti potvrdili su nam da se trenutačno radi na izgradnji rezervoara u naseljima Dubrave, Bilialovac, Gromiljak i Gomionica, crpne stanice u Lugu, cjevovoda u Dubravama, Paležu i Bilalovcu, kao i izgradnji sekundarne vodovodne mreže u Bilalovcu. “Pitke i kvalitetne vode ima dovoljno za sve”, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Uz navedene velike projekte na području općine Kiseljak u tijeku je i realizacija brojnih manjih projekata, od izgradnje nogostupa u naselju Duhri koji bi trebao poboljšati sigurnost pješacima, do obnove vjerskih objekata, katoličkih crkava u Lepenici i Gromiljaku, kao i Imamske kuće u Han ploči. U Lepenici je tako uređeno dvorište župne crkve, u Gromiljaku se radi rekonstrukcija pročelja na crkvi koja datira iz vremena Austrougarske, dok će Imamska kuća u Han Ploči dobiti novi krov. Točka na „i“ svim projektima koji se realiziraju u Kiseljaku je izrada Regulacijskog plana Kiseljak III koji je na posljednoj sjednici usvojilo Općinsko vijeće. Izradili su ga Ivana Budimir, diplomirani inženjer građevine te arhitekti Ljiljana Boro i Nikola Grubešić. Tim koji je radio na izradi ovog dokumenta spoj je mladosti i iskustva, a ni uspjeh vjeruju neće izostati. “Novim regulacijskim planom, Kiseljak bi trebao dobiti novo gradsko središte, pogodno za rad, stanovanje i rekreaciju”, objasnio nam je Nikola Grubešić, jedan od članova tima koji je izradio dokument.

Kiseljak bi dobio 900 stanova

“Osnovni cilj regulacijskog plana je osigurati plansko uređenje prostora temeljeno na stručnim i cjelovitim rješenjima, a koja  se odnose na funkcionalnu organizaciju prostora, infrastrukturna rješenja, uvjete daljnje izgradnje i poboljšanje životnih uvjeta u svim segmentima, kao i racionalno funkcioniranje promatranog područja“, navedeno je u dokumentu, urađenom na temelju Urbanističkog plana gradskog središta Kiseljaka za razdoblje 2008. - 2028. Kiseljak bi realiziranjem ovog dokumenta dobio još 900 stanova, ali i brojne druge objekte koji bi ovaj gradić učinili još ugodnijim za život. “Siguran sam da je Kiseljak jedno od najvećih gradilišta u BiH. U to se mogu uvjeriti svi koji prolaze Kiseljakom”, zaključuju Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine, a potvrđuju njegovi mladi suradnici zahvalni zbog prilike koju su im općinske vlasti pružile i koju namjeravaju iskoristiti na dobrobit zajednice. Samo tako, kažu, opravdat će ukazano im povjerenje, a svome i naraštajima koji tek dolaze osigurati ugodno i funkcionalno mjesto za život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?