Sulejman Tihić

Jedan od načina rješavanja krize je ponovno koaliranje sa SDP-om

Tihić
10.10.2012.
u 15:24

SDA ne želi činiti novu većinu sa SDP-om, kao ni sa Savezom za bolju budućnost BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je na današnjoj svečanoj stranačkoj pres-konferenciji da je jedan od načina rješavanja sadašnje političke krize u zemlji vraćanje parlamentarne većine kakva je bila prije nego je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH prekinula koaliciju s njom. To bi praktično značilo ponovno koaliranje sa SDP-om, a ako ta stranka neće, dodao je Tihić, uslijedila bi uspostava nove parlamentarne većine.

Na kantonalnom nivou u Sarajevu, SDA ne želi činiti novu većinu sa SDP-om, kao ni sa Savezom za bolju budućnost BiH, najavio je predsjednik. Svečana pres-konferencija SDA održana je danas u kongresnoj dvorani Hotela „Holiday Inn“ u Sarajevu da bi stranka predstavila više od 30 načelnika općina iz njenih redova, koji su dobili mandate na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održinim 7. oktobra.

Broj SDA načelnika je između 34 i 41, kazao je Tihić, jer u svim sredinama još nije siguran konačni izborni rezultat, a na današnjoj svečanosti posebno su pozdravljeni Amra Babić, kao žena koja je osvojila načelnički mandat u Visokom, Emdžad Galijašević, novizabrani načelnik Bihaća, u kojem je dosad taj mandat držao SDP, kao i Semir Efendić, načelnik Oćine Novi Grad u Sarajevu, gdje je SDP također imao dosad načelničku poziciju.

Predsjednik Tihić je ipak naročito naglasio da je novoizbrani načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, nezavisni kandidat kojeg je podržala i SDA.

„SDA je ponovo najveća i najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini. Osvojila je najviše glasova, oko 300.000, najviše vijećničkih mandata, oko 600 te ima između 34 i 41 načelnika. Ovo prati spektakularni rezultat iz 2008. godine, a za 50 posto je bolje nego 2010.“, rezimirao je predsjednik izborne rezultate njegove stranke.

Potom se osvrnuo na pad biračkog povjerenja „takozvanim socijaldemokratskim partijama“, SDP-u i Savezu nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, za koje je kazao da imaju malo elemenata socijaldemokratije, a gotovo nimalo demokratije. Građani su na izborima pokazali da SDP smatraju odgovornim za političku krizu u zemlji, a stranka koja je biračima obećavala bolju budućnost (Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića) to je koristila samo kao paravan za brže bogaćenje njenog osnivača i stranačke elite, ocijenio je Tihić.

Izabranim kandidatima njegove stranke i članovima poručio je na kraju da nikada ne zaborave osnovni cilj njenog osnivanja i političkog djelovanja, a to je po Tihićevim riječima, demokratska Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?