PROSVJED

Jamci: Agencije ne smiju istražiti kriminal banaka

Jamci
22.11.2013.
u 09:41

Udruga jamaca je već nekoliko puta upozorila na koji način su ih komercijalne banke varale i tu praksu žele prekinuti

Nezadovoljni što je Zakon o zaštiti jamaca doživio određene preinake pod pritiscima komercijalnih banaka, Udruga za zaštitu jamaca, čiji članovi otplaćuju tuđe kredite, jučer je zatražila da zastupnici Zastupničkog dom Parlamenta Federacije BiH uvaži većinom glasova da na dnevnom redu bude i usuglašavanje različito usvojenih tekstova ovog zakona.

Traže zaštitu banaka

Zakon u osnovi predviđa da banke ne pozivaju odmah jamce ako glavni dužnik ne izmiruje uredno kredit, već da prvenstveno iscrpljuju sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika. Udruga jamaca je već nekoliko puta upozorila na koji način su ih komercijalne banke varale i tu praksu žele prekinuti i sebe zakonski zaštititi. Građani BiH su varani na više načina. Jamci optužuju Balkan Invest banku kako su brojni njihovi članovi udruge prevareni tako što je banka s dužnicima potpisivala fiktivne ugovore o kreditu na temelju zaloga pokretne imovine (automobila, kamiona), koje nije provela, već je na taj „mamac“ lovila jamce, kojima je kasnije blokirala žiro-račune, ili preko suda izdjelovala presude, varajući i neupućene suce jer im je samo dostavljala ugovore o jamstvu, istodobno skrivajući svu ostalu relevantnu dokumentaciju. Drugi su varani tzv. cijepanim ugovorima, tako što je po istom kreditu potpisivala dvije vrste ugovora, posebne s dužnicima, a posebne s jamcima, s tim što u trenutku potpisa oni nisu znali da su ugovori s dužnikom čista farsa, jer su dužnici bili obvezni samo dovesti jamca, i to isključivo iz državne tvrtke.

Nema istrage za prijevaru

- Čak je i klauzula o materijalnoj odgovornosti prebačena na jamca, umjesto da stoji u ugovoru s dužnikom, iako je dužnik dobio novac a ne jamac, što je pravni ‘nonsens’, tvrde u udruženju koje okuplja oštećene jamce. “Prijevare se sigurno ne bi dogodile da agencije za bankarstvo RS i FBiH nisu istodobno dobile zabranu kontroliranja zakonitosti rada inozemnih banaka, shodno Zakonu o bankama i internim propisima, kao što su odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizicima i aktivom banke i odluci o minimalnim standardima za dokumentiranje kreditnim aktivnostima banaka, a pravosudna tijela uputstvo da se ne upuštaju u istraživanje pozadine ovog scenarija”, ističu u Udruzi za zaštitu jamaca BiH. Oni će tražiti pravdu na sudu, ako se ne riješi pitanje njihove zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?