znanstvenici otkrili

Iznenađujući razlozi zbog kojih imate podočnjake, a nije umor

nos
Thinkstock
01.10.2016.
u 19:44

Začepljeni dišni putevi onemogućuju krvi da kola venama oko očiju pravilno zbog čega i tamni vrlo tanka koža pod očima. Uzrok može biti i sezonske prirode

Crne kolutove ispod očiju obično se povezuje s umorom ili neispavanošću. No znanstvenici su otkrili da su alergije i začepljeni sinusi također čest uzrok. 

- Alergijske reakcije mogu potaknuti organizam da otpušta histamine zbog čega se krvne žile šire. Svrbež i češanje očiju čini oteknutost još gorim. Zato, pored toga što podočnjaci mogu nastati zbog upale u organizmu i nakupljene krvi, oteknute oči mogu značiti i crne podočnjake, piše ATTN.

Također, začepljen nos može biti uzročnik podočnjaka. 
Začepljen nos i sinusi stvaraju podočnjake i nabubreno područje oko očiju jer začepljeni dišni putevi onemogućuju krvi da cirkulira venama oko očiju normalno - objasnio je profesor za alergije i imunologiju Kris G. McGrath na Sveučilištu Northwestern, prenosi 24sata.hr. 

U svemu tome može pomoći ispiranje nosa fiziološkom otopinom, otopinom s morskom soli ili tuširanje nosa. Također, alergičarima će pomoći i lijekovi koje smiju piti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?