navigacija
SLUŽBENO

Iz Federacije prognano 230.000, iz RS-a 152.856 Hrvata katolika

Najveći broj prognanih nikada se nije vratio prijeratnim domovima

Iz Federacije prognano 230.000, iz RS-a 152.856 Hrvata katolika

Foto: VL FOTO

Predstavljanjem monografije o stanju katoličkih župa u Bosni i Hercegovini između 1991. i 2011. godine u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu, srušeno je nekoliko predrasuda, no ponovno je od visokih crkvenih dužnosnika upozoreno na dramatični demografski poremećaj nakon posljednjeg rata. Pročelnik Katedre za crkvenu povijest na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Slavko Slišković istaknuo je kako je od 1991. prepolovljen broj hrvatskog stanovništva u BiH, odnosno od predratnih 835.170 Hrvata u BiH 1991. godine, danas ih je ostalo tek 441.432.

Tragična iskustva

“S područja Federacije BiH tijekom rata je protjerano 230.000 Hrvata dok je iz Republike Srpske protjerano 152.856 Hrvata”, kazao je prof. Slišković. U Republici Srpskoj, kako je istaknuo, ostalo je još samo 11.924 katolika. Valja reći da su ove brojke prvi put egzaktno iznesene, te je prvi put istaknuto da je daleko veći broj osoba prognan s područja današnje Federacije BiH nego iz Republike Srpske, iako se u taj entitet vratilo puno manje Hrvata katolika. Najviše je Hrvata katolika iz BiH u odnosu na popis 1991. godine nestalo s područja današnje Vrhbosanske nadbiskupije, a napose Sarajeva, Zenice, Kaknja Vareša, srednje Bosne. Pročelnik Katedre za crkvenu povijest na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu je podsjetio i na kršćanske korijene Bosne i Hercegovine, te kako je Vrhbosanska nadbiskupija stalno pripadala hrvatskim metropolijama.

“Unatoč sukobima nakon raskola između Istoka i Zapada, inkvizicija nam svjedoči kako je Crkva u BiH pripadala Zapadu”, rekao je prof. Slišković podsjetivši da su nakon osmanskih osvajanja u BiH mnoge katoličke crkve srušene ili pretvorene u džamije.

Potpora kardinala

O knjizi i o sadašnjem položaju Hrvata u BiH govorili su i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Anđelko Akrap, priređivač knjige Franjo Marić, kartograf Nikola Badanković i ravnatelj tvrtke Geophoto iz Zagreba koja je pripomogla u izradi zemljovida Zvonko Biljecki. Kardinal Bozanić je ocijenio kako je knjiga dokument o Katoličkoj crkvi i jednom narodu u BiH. Izlazak knjige i skup pozdravili su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Hrvatskoga Caritasa i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak te predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Franjo Komarica.

Predstavljanju knjige nazočili su i apostolski nunciji u Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske za jugoistočnu Europu Romana Vlahutin te izaslanik predsjednika Vlade RH ministar zdravstva Rajko Ostojić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi