Podaci CB BiH

Iz dijaspore i lani stiglo 3,5 milijuna

Novac
19.06.2012.
u 09:36

Kriza je ostavila posljedice i na financijsku moć pa su doznake proteklih godina bile u padu

Mnogi Bosanci i Hercegovci preživljavaju zahvaljujući upravo rodbini u inozemstvu. No taj novac koji šalju ima i negativnih reperkusija, uz evidentne pozitivne. Procjenjuje se da svake godine u BiH stigne oko 3 milijarde maraka iz iseljeništva.

Nastavljeno i 2011. godine

Dijaspora nije iznevjerila ni prošle godine; svojim rođacima poslali su 3,53 milijardi maraka, što je u odnosu na 2010. godinu više za 103 milijuna KM, podaci su Centralne banke BiH. U CB BiH su istaknuli da se od ukupnih tekućih transfera na kraju 2011. godine oko dvije milijarde KM odnosilo na novčane pošiljke, a 1,53 milijardi na ostale tekuće transfere, uglavnom mirovine. Ukupni tekući transferi u 2010. iznosili su 3,4 milijarde KM, od čega su novčane pošiljke iznosile 1,98 milijardi KM, a ostali tekući transferi 1,41 milijardi KM, također su podaci CB BiH. Na kraju 2009. godine ukupne doznake iz dijaspore u BiH iznosile su 3,23 milijarde, dok su na kraju 2008. iznosile 3,73 milijardi KM.

Međutim, Centralna banka BiH može zabilježiti samo priljev novca koji pristiže preko bankarskih računa, dok dobar dio sredstava obitelji ili rodbina u zemlju donose izravno, u kešu. Upućeni tvrde kako je slična situacija i s ostalim zemljama regije, Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom, čije se stanovništvo nakon rata našlo u teškoj poziciji zbog velike nezaposlenosti nakon ratnih dešavanja. Prema domaćim i međunarodnim procjenama iz 2009. godine, u inozemstvu živi svaka treća osoba rođena u BiH ili ukupno 1,460.000. U usporedbi s ukupnim brojem stanovnika, dijaspora BiH se ubraja u red najbrojnijih dijaspora svijeta. Tako skoro 1,5 milijuna bh. građana u inozemstvu i osoba koje su podrijetlom iz BiH redovito šalju značajna novčana sredstva rođacima i prijateljima u BiH, pa je prošle godine skoro polovina deficita tekućeg računa pokrivana iz ovih izvora i mirovina bh. građana ostvarenih u inozemstvu.

Vode podrijetlo iz BiH

U publikaciji o iseljeništvu, koju je uradilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, obrađeno je 17 zemalja u kojima boravi veći broj građana koji vode podrijetlo iz BiH, a to su Australija, Austrija, Belgija, Luksemburg, Danska, Nizozemska, Hrvatska, Italija, Kanada, Norveška, Njemačka, SAD, Slovenija, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i Irska. Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista SWOT, rekao je da milijarde upliva novca iz dijaspore pokazuju koliko je veliki potencijal ovog izvora financiranja.

-Ako bi se ta sredstva upotrijebila za investiranje u ekonomiju, učinak bi bio daleko bolji, jer bi novac išao u razvoj, a ne samo u potrošnju, tvrdi Todorović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?