zabrinut stanjem

Ivanić: Beograd treba sve upozoriti na stanje u BiH

Mladen Ivanić
01.06.2016.
u 18:38

Ivanić je rekao kako je zabrinut i da samo kompromisom ovakvo stanje može biti prevladano, te dodao da je on spreman na kompromis

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da Beograd, kao jamac Daytonskog sporazuma, treba u diplomatskoj komunikaciji upozoriti na stvari koje su u BiH, kako je rekao, prešle crtu.

Ivanić je za B92 rekao da Srbija ima tu obvezu, te ukazao na to kako hrvatski predstavnici vlasti u BiH, otkako je Hrvatska u EU, ozbiljno zagovaraju interese hrvatskog naroda i to je, kaže, njihovo legitimno pravo.

Ivanić, koji je jučer razgovarao s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, kaže da je u BiH sve bilo u redu do veljače kada se "nešto dogodilo" bošnjačkim i hrvatskim političkim predstavnicima, prenosi Tanjug.

Kaos koji je, kako kaže, nastao u BiH, Ivanić povezuje s pismom kadridnala Puljića patrijarhu Irineju.

Potom je, podsjeća, uslijedila izjava biskupa Franje Komarice o poistovjećivanje Bleiburga i Banja Luke i najzad izjava reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića koji je Srbe nazvao Vlasima (pogrdni naziv iz otomanskog razdoblja).   

Ivanić je rekao kako je zabrinut i da samo kompromisom ovakvo stanje može biti prevladano, te dodao da je on spreman na kompromis.

"Ako se iz Federacije BiH ne vrate na kompromisni put, onda sam jako zabrinut. Ako ova struktura koja je sada izabrana, koja ima snagu i moć i partnera za kompromis, ne bude imala snagu za kompromis, onda je to na njima. Ja sam spreman prihvatiti kompromis, ali ne na štetu naroda kojemu pripadam", rekao je Ivanić i dodao da politika preglasavanja neće proći.

Zato od Srbije očekuje da u diplomatskoj komunikaciji upozori na sve što se događa u BiH.

"To su stvari koje su prešle crtu. Ili ćemo se vratiti normalnoj komunikaciji i kompromisu ili da znamo da ulazimo u politički sukob u kojem nitko neće dobro proći", ukazao je Ivanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije