Unutarnji krajolik

Intimistički svijet Ivane Ćavar izložen u Galeriji Aluminij

BiH,16.02.17.Mostar,Galerija Al, ​OTVARANJE IZLOŽBE IVANE ĆAVAR  samostalna izložba slika uspješne širokobriješke akademske slikarice Ivane Ćavar. Postav imena 'Unutarnji krajolik', s ukupno dvadesetak ulja na platnu, nastalih tijekom 2014. godine, u Most
18.02.2017.
u 07:17

Prva mostarska samostalna izložba slika širokobriješke akademske slikarice Ivane Ćavar otvorena je u Salonu 1 Galerije Aluminij. Ciklus imena “Unutarnji krajolik”, s ukupno trideset ulja na platnu nastalih tijekom 2014. godine, postavljen je u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru.

Dopiranje do duhovnog

- Na tim su slikama moja traženja unutar vlastitoga unutarnjeg krajolika, slikanog intimistički obojenom plohom, koja je bogatstvom svoje slojevitosti raspoređena unutar suptilno postavljenoga crteža - osvrnula se autorica na postav, dometnuvši kako svojim svakodnevnim slikarstvom nastoji doprijeti do onoga duhovnog, transcendentalnog, koje izlazi njezinim likovnim govorom.

Povjesničarka umjetnosti Barbara Martinović o “Unutarnjemu krajoliku” Ivane Ćavar, između ostaloga, napisala je kako slikarica, na formalnoj razini, gradi svoj umjetnički opus apstrahiranjem stvarnosti, ponekad do potpune apstrakcije, a ponekad do prepoznatljivih mekanih silueta različnih oblika.

Na vrijednost plodonosne suradnje Aluminijeve umjetničke galerije s dvama mostarskim fakultetima za gradsku kulturnu scenu osvrnula se pročelnica Odjela povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta prof. dr. Ljiljana Rajković, dok je direktor Galerije Aluminij Darko Juka poručio kako će 2017. godina biti u znaku promocije domaćih autora.

Domaći autori

Večer je na gitari oplemenio student Ante Kljajo, dok je izložbu otvorenom proglasio ravnatelj Središnje knjižnice Hercegovačke franjevačke provincije UBDM fra Ante Marić.

Inače, Ivana je Ćavar rođena 1973. u Širokomu Brijegu. Slikarstvo je 1999. diplomirala na zagrebačkom ALU, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana, da bi 2005. diplomirala i na poslijediplomskomu studiju slikarstva Ars sacra na ALU Sveučilišta u Mostaru, kod mentora prof. Ante Kajinića i pročelnika kolegija prof. Jordana koji joj je i mentor u procesu izrade doktorskoga rada. Ovo joj je 21. samostalna izložba koja za besplatno razgledanje ostaje dostupna do 3. ožujka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?