SAZNAJEMO

I Pack zaobišla glavni grad BiH bez objašnjenja

Doris Pack
21.06.2013.
u 09:13

Nitko od važnijih europskih i svjetskih dužnosnika ne želi doći u BiH zbog nesigurnosti i frustriranosti stalnim političkim zastojem

Izaslanstvo Europskog parlamenta nije jučer doputovalo u dvodnevni posjet Sarajevu, kako su ranije najavili, ne objašnjavajući svoje razloge zaobilaženja glavnoga grada Bosne i Hercegovine. Samo nekoliko dana ranije otkazali su sve zakazane sastanke i susrete, što šalje još jedno ozbiljno upozorenje vlastima BiH, ali ne samo zbog političkih prijepora, nego prije svega zbog nestabilnosti i nesigurnosti zbog koje i drugi dužnosnici Europske unije ne svraćaju u bosanskohercegovačku prijestolnicu. Kako doznaje Večernjak, Doris Pack, koja je u vanjskopolitičkome odboru Europskog parlamenta i koja je nedavno nastojala pogurati dio u rezoluciju kojom bi se kaznila BiH zbog izostanka napretka, je samo jednostavno napisala da izaslanstvo neće doći u Sarajevo. Pet članova Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u BiH je tijekom dvodnevnog boravka u Sarajevu trebalo imati susrete s članovima Predsjedništva BiH, zatim oba doma državnog Parlamenta, ministrom vanjskih poslova te predstavnicima entitetskih vlada i parlamenata kojima je izaslanstvo na čelu s Doris Pack trebalo prenijeti novo upozorenje za BiH iz Europske unije. 
U posljednjih deset dana svoj dolazak u Sarajevo nakon masovnih prosvjeda, blokade vlasti i talačke krize otkazali su ministri sigurnosti i unutarnjih poslova regije zaduženi za sigurnost granica. U tome dopisu je objašnjeno kako ‘ne postoje sigurnosni uvjeti’ za okupljanje na visokoj ministarskoj razini dužnosnika iz svih zemalja regije, kao i organizacije koja skrbi za sigurnost granica u jugoistočnoj Europi. Nakon toga uslijedio je novi šok. Predstavnici IPA fondova Europske komisije, koji nikada do sada nisu davali mogućnost odgoda za bilo koje projekte, objasnili su svoj nedolazak u Sarajevo i razgovore s predstavnicima ovdašnjih vlasti time da zbog ulaska Hrvatske u EU žele dati malo više vremena za pripreme bh. strane. Završni udarac je upravo otkazivanje posjeta izaslanstva Doris Pack. To bi ujedno bio prvi put da članovi Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta posjete BiH u posljednje četiri godine, što najbolje govori o ozbiljnosti situacije i s kolikom zabrinutošću Bruxelles promatra zastoj u reformskim procesima, kao i dalji razvoj događanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?