pregovori traju

Hrvatske stranke pred uspjehom: Hrvati u Jajcu konačno ostvaruju ravnopravnost?

jajce
27.03.2017.
u 16:22

Ivo Šimunović je rekao kako pregovori s bošnjačkim strankama traju i vrlo je moguće da se postigne dogovor oko potpisivanja sporazuma, no da treba sačekati sutra i vidjeti hoće li tako uistinu i biti.

Hoće li Jajce u sutrašnji dan ući s dugo očekivanim dobrim vijestima pitanje je na koje još uvijek nema odgovora, ali kako stvari stoje politička kriza nastala zbog odbijanja bošnjačkih stranaka da uvaže izborne rezultate hrvatskih stranaka mogla bi biti riješena, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Naime, posljednjih pet mjeseci u ovom gradu vode se iscrpni pregovori hrvatske i bošnjačka strane oko formiranja vlasti u Općinskom vijeću, koji do danas nisu rezultirali dogovorom i to upravo zbog bošnjačkog odbijanja hrvatskih legitimnih zahtjeva.

Hrvatske su stranke na proteklim izborima veoma dobrim rezultatom stvorile preduvjete da Hrvati konačno budu ravnopravni kako u institucijama tako i na terenu, no bošnjačke političke opcije, predvođene SDA-om nisu se mogle pomiriti s tim pa se Jajce iz dana u dan postajalo grad slučaj te se našlo u veoma teškoj situaciji po pitanju servisiranje tekućih obveza, obzirom na ne usvajanje proračuna ili odluke o privremenom financiranju.

Pregovori

Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce i predstavnik koalicije Zajedno za bolje sutra Jajcu sutra (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH) za HMS je kazao kako pregovori s bošnjačkim strankama traju i vrlo je moguće da se postigne dogovor oko potpisivanja sporazuma, no da treba sačekati sutra i vidjeti hoće li tako uistinu i biti. Time bi se moglo ići u priču oko usvajanja proračuna, odnosno načelnik bi ga proglasio, ali uz dogovor.

-Po ovomu sada oni su shvatili da se mora postići sporazum i da se mora ići uz suglasje u konstituiranje Općinskog vijeća i sve ostale aktivnosti kroz Vijeće. Do sada su to sve odbijali, kazao je Šimunović za HMS.

Kada su u pitanju hrvatski zahtjevi za ravnopravnošću, Šimunović je podsjetio kako su prošlog tjedna na 16. i 17. sastanku bošnjački predstavnici konačno pokazali spremnost potpisati sporazum u skladu s hrvatskim zahtjevima oko raspodjele institucija.

-Ali dokle god ne potpišu ja držim dozu rezerve, jer nije nam se jednom dogodilo da na jednom sastanku obećaju, a na drugi dođu sa sasvim novim zahtjevima kao da se ništa nije dogovorilo, istaknuo je Šimunović.

Podsjećamo, koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu relativni  izborni pobjednik te je osvojila 11 mandata (HDZBIH -10, HDZ90 -1), koalicija HNS BiH i HSP BiH je osvojila 1 mandat, SDA 9 mandata, SBB 2  te SBIH i SDP po 1. Sukladno ovim rezultatima, hrvatska koalicija jasno traži jednakopravan status Hrvata u Jajcu, počevši od ispravljanja nepravednog odnosa u kontekstu ulaganja u hrvatska naselja, pa do mogućnosti zaposlenja. Također, tu je i pitanje zastupljenosti u općinskim institucijama, ustanovama i javnim poduzećima.

Bez odluke o privremenom financiranju

Inače, treba podsjetiti kako su hrvatske stranke iz  Koalicije za bolje sutra Jajcu upozoravale na ponašanje načelnika Edina Hozana zbog raspolaganja proračunskim novcem u situaciji u kojoj ne postoji proračun niti odluka o privremenom financiranju.

-Evo, kako stvari trebali bi se dogovoriti, a on će imati odgovornost za raspolaganje proračunskim sredstvima bez odluke o privremenom financiranju. To je bila samovolja koju je iščitavao iz dopisa od ranije koji je imao od Ministarstva pravde; međutim u tom dopisu stoji u biti opisno koliko se novaca može trošiti u prva tri mjeseca ukoliko nema usvojenog proračuna. No, da bi se uopće raspolagalo novcem mora se imati barem odluka o privremenom financiranju, pojasnio je Šimunović za Hrvatski Medijski Servis. Ministarstvo pravde to je i potvrdilo te je objasnilo da se ne može raspolagati općinskim proračunom bez odluke Općinskog vijeća.

-Utvrđena je obveza donošenja odluke o privremenom financiranju i jedinica lokalne samouprave za razdoblje od 31. ožujka tekuće godine ako proračun do tada ne bude usvojen za tu proračunsku godinu. Dakle, bez usvojenoga proračuna ili odluke o privremenom financiranju nije moguće raspolagati proračunskim sredstvima, navodi se u dopisu Ministarstva pravde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije