nije dala suglasnost

Hrvatska ponovo blokirala pregovore Srbije i EU

Hrvatska ponovo blokirala pregovore Srbije i EU
05.05.2016.
u 09:11

Na sastanku veleposlanika zemalja članica EU u Bruxellesu, Hrvatska ponovo nije dala suglasnost za otvaranje poglavlja 23 (o pravosuđu) u pregovorima Srbije i EU, javio je RTS.

Nakon pauze od nekoliko tjedana, predsjedateljica EU nizozemska ponovo je pokušala postići konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na višu, veleposlaničku razinu odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je kako se ne može suglasiti s otvaranjem poglavlja 23, navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

RTS prenosi da izvori u EU kažu da će se konsultacije Bruxellesa i Zagreba o ovom pitanju nastaviti idućih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vrijeme nizozemskog predsjedavanja, što znači prije kraja lipnja, iako je, objektivno, sve manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Izvori sa sastanka rekli su da su Europska komisija i neke zemlje članice, posebno Njemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obvezao da neće blokirati susjede u europskim integracijama, zbog bilateralnih pitanja koja nisu dio europskog zakonodavstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije