Sastanak lidera stranaka rezultirao dogovorom o Vijeću ministara BiH

Hrvatima mjesto ministra financija, pravosuđa, obrane, te četiri zamjenička mjesta

hh
23.02.2015.
u 10:26

U zgradi Predsjedništva BiH jučer je održan sastanak lidera političkih stranaka za formiranje vlasti na državnoj razini. Dogovor je postignut. Na sastanku su bili zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, lider HDZ-a BiH Dragan Čović, SDS-a Mladen Bosić, DF-a Željko Komšić, PDP-a Mladen Ivanić te NDP-a Dragan Čavić.

Što je kome pripalo?

Razgovarano je o konačnoj raspodjeli ukupno devet ministarskih i isto toliko zamjeničkih pozicija u Vijeću ministara BiH. Hrvatima, odnosno koaliciji HNS-a i HDZ-a BiH, pripalo je Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa i obrane, te četiri zamjenička mjesta u Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvu prometa i veza, te sigurnosti. Savez za promjene imat će Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo sigurnosti, te zamjenička mjesta ministaraministarstava civilnih poslova, obrane, izbjeglica. SDA pripada Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo izbjeglica, te mjesta zamjenika ministara financija i pravosuđa. DF-u je pripalo Ministarstvo prometa i veza, te mjesto zamjenika ministra obrane. Još na prošlom sastanku čelnika parlamentarne većine na državnoj razini dogovorena je raspodjela većine državnih ministarstava. Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je rezultat tog sastanka opisao riječima kako je “dogovoreno osam od 10 koraka”. Nakon jučerašnjeg sastanka sve su pozicije jasne i slijedi predlaganje ministara koji će u izvršnoj vlasti zauzeti pozicije. Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) tada bi mogao predložiti i njihovo imenovanje PS BiH čime bi se trebalo završiti formiranje izvršne vlasti na državnoj razini nakon listopadskih općih izbora.

Razgovori o Vladi FBiH

Svi su svjesni da nema više vremena za gubljenje, tim prije što 11. ožujka istječe zakonski rok do kojeg imena novih članova Vijeća ministara moraju biti potvrđena u državnom Parlamentu. Istodobno se mora naći i potpuno rješenje za federalnu Vladu. Poznate su želje stranaka kada je u pitanju broj ministarstava, ali i resori koje svaka od njih želi preuzeti u ovom izbornom mandatu. Iako se pregovori o dvije vlade vode zasebno, dogovor o državnoj otvara put i dogovoru o federalnoj Vvladi. Procedura imenovanja, također, nije ista, ali je vremenski moguće skoro u isto vrijeme imenovati obje vlade. Po optimističnom scenariju, cijeli posao mogao bi biti završen početkom idućegnarednog tjedna, ali do jučer je barem za mnoge realniji rok za uspostavu izvršne vlasti bio 10. ožujka. Mnogo toga ovisi i od ishodua pregovora na federalnoj razini. U Federaciji SDA će dobiti premijersko mjesto, a planiraju popuniti i sve ostale bošnjačke pozicije. Hrvatska strana, odnosno HDZ sa svojim koalicijskim partnerima, ustrajava na popuni pet hrvatskih i jedne srpske pozicije kao minimumu ispod kojeg se ne može ići. Demokratska fronta, pak, želi, također, veće sudjelovanje u izvršnoj vlasti i očito je da će doći do dodatnih konzultacija između ove stranke i SDA. Dragan Čović, lider HDZ-a, ranije je najavio da Vijeće ministara neće biti formirano dok ne bude postignut dogovor oko raspodjele mjesta u Vladi Federacije BiH. Stoga bi, kako nakon razgovora o raspodjeli mjesta na državnoj razini, mogao uslijediti sastanak o pozicijama u vlasti Federacije BiH. Kako doznajemo sinoć su lideri odmah nakon dogovora o Vijeću ministara nastavili razgovore oko raspodjelie resora u novoj Vladi Federacije BiH. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je rekao da se razgovori nastavljaju kako bi do kraja tjedna bili formirani i novo Vijeće ministara BiH i federalna Vlada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?