RASPLET

Hrvati zainteresirani za Vijeće ministara, a Srbi i Bošnjaci entitete

ministri
Braco Selimović
02.04.2011.
u 17:15

Četverogodišnje sukobljavanje u Federaciji kočit će brojne procese u državi, ali i u odnosima prema županijama

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozvao je tijekom posljednjeg zasjedanja političke čelnike u Bosni i Hercegovini da se hitno dogovore o uspostavi široko zastupljene vlade na državnoj razini, koja bi omogućila napredak po mnogim pitanjima, uključujući i realizaciju preostalih hitnih reformi koje zahtijevaju europske i euroatlantske integracije. Iako ovaj zaključak ohrabruje i vjerojatno motivira sve ključne političke čimbenike, teško je vjerovati kako će brzo doći do realizacije dogovora o vladi na razini države.

Prije svega zbog teške političke krize koja je stvorena u Federaciji BiH gdje su iz vlasti isključene ključne hrvatske stranke čime je doveden u pitanje ustroj vlasti prije svega na razini države. No puno kompliciranije od svega bit će odnos federalnih i državnih vlasti i županija koji imaju dijametralno suprotna gledanja u pogledu funkcioniranja, a napose aspiracija, kako političkih stranaka, tako i naroda. Srbi će suvereno braniti svoje interese kroz Republiku Srpsku i uspostava državnog Vijeća ministara im i nije osobit ‘prioritet’.

Tako su se i dosad ponašali predstavnici ovoga entiteta od potpisivanja Daytonskog sporazuma, a zasigurno da razmišljanje neće promijeniti niti u predstojećem četverogodišnjem mandatu. Slično razmišlja i bošnjačka koalicija SDP-SDA kojoj je cilj bio prigrabiti vlast u Federaciji koja drži ključne resurse. Jedino je za institucije države stalo Hrvatima koji imaju kakvu-takvu ravnopravnost u odlučivanju kroz Vijeće ministara, no ne i u parlamentima. Hrvati su zbog toga počesto bili most suradnje Banje Luke i Sarajeva.

Matematički je moguće ustrojiti vlast bez svih stranaka iz triju naroda izuzev SNSD-a Milorada Dodika. Čak i bez SDP-a koji je na posljednjim izborima bio pobjednik s osvojenih 17 posto glasova na 24 posto teritorija BiH. Unatoč antagonizmima pa i porukama kako legitimni predstavnici iz tri naroda neće međusobno razgovarati, posve je izvjesno kako bi se državna vlast trebala ustrojiti po receptu 2+2+2 Hrvata, Srba i Bošnjaka. Sve ostalo značilo bi, kao što će biti u Federaciji, četverogodišnje sukobljavanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?