20.06.2016. u 07:00

Zemljina lopta sve se više pretvara u nogometnu loptu, a ona se zna pretvoriti i u kocku. Samo da se ne pretvori i u - bombu! Sjetimo se “provale” srbijanskog sportskog komentatora: “Nogometna lopta zna biti vražja koža napuhana zrakom!” Iz Francuske stižu novi “biseri” pa je tako jedan komentator u eter, bez imalo zlobe, nakon pobjede Vatrenih protiv Turske ispalio kako je Hrvatska izgubila od Hrvatske. Nešto slično bi se moglo reći kad su političke igre u Lijepoj Našoj u pitanju. Ili kad su u potpitanju domaće izdajice na tribinama stranog stadiona.

A kad je BiH u pitanju, valja konstatirati: bez eura nema ni Eura pa tako ni BiH na nogometnom (fud)balu. A što za jednu državu u promidžbenom smislu može značiti Euro, na najljepši način govore Luka i Ćorluka. Nakon kraljevske izvedbe na Parku prinčeva princ Luka je proglašen najinteligentnijim nogometašem na svijetu, što su inteligentni poznavatelji nogometne igre tvrdili i ranije. U svim sferama života i rada postoje brojni inteligentni Hrvati u domovini i 11. izbornoj jedinici kojoj pripadaju i bh. Hrvati, ali ih se premalo inteligentno koristi. Ćorluka je opet priča za sebe, a svima pokazuje kako se Hrvat iz 11. izborne jedinice, iz BiH, zna krvavo boriti za hrvatske boje.

Zbivanja oko stadiona pokazuju koliko se daleko može ići i u negativnoj promidžbi. Dok se nogometaši jedne reprezentacije trude oko toga da tuku protivnika na nogometnom terenu, pojedini navijači svojski se trude što krvavije tući navijače druge reprezentacije izvan nogometnog terena. Kad su prije nekoliko godina navijači iz Srbije pravili velike navijačke nerede u Genovi, u Srbiji se pojavio grafit: “Studiraju po Bologni, a demoliraju po Genovi!”. Nadamo se da neki koji studiraju po Bologni neće demolirati po Sorboni. I da će se prekinuti hranidbeni lanac za one koji topovskim udarima nastoje uništiti najljepši nogomet u Europi, što ga igraju Luka i ekipa. Bilo kako bilo, ozračje na Euru i oko njega zrcali društvenu i političku klimu u svijetu pa tako neka događanja na Euru i oko njega podsjećaju na “biser” sportskog reportera:

- Utakmica je počela ispitivanjem snaga tijela sigurnosti!

Nogomet u današnjoj Europi ima puno sličnosti sa starom grčkom dramom, ali i s biblijskim pričama, posebno onoj o Davidu i Golijatu. Tako je, primjerice, favorizirana Austrija izgubila od Mađara i shvatila zašto se nogomet na mađarskom zove “ideš, hodaš, šutaš, dodaš”. Utakmica je podsjetila i na političke igre između Beča i Pešte od prije stotinjak i više godine. Na štetu Hrvata i BiH. Ima i onih koji od nogometa, “najljepše igre na svijetu”, više vole neke ružnije igre i igrice. Baš ih briga što se događa u Parizu i “ostatku” Francuske. Jednom takvom otac je preporučio da se “okane” čeprkanja po laptopu i mobitelu te da se malo više posveti učenju, a sin mu uzvrati:

- Sve znam, tata.

- Dobro, sine, kad sve znaš, kako se zove toranj u Parizu? – upita ga otac.

- Ayfonov toranj – odgovori sin i otornja se do omiljenog kafića.

Valja uteći od balkanskog tora i stići do Eiffelova tornja. I od bilo kakve Juge do bilo kakvog Zapada. Neki su toliko umišljeni da imaju mišljenje koje je tri broja veće od njihova mozga. Pa se zato ne slažu sa svojim mišljenjem. A s tuđim pogotovo. Put u nogometnu Europu sličan je političkom putu BiH do Stare dame. Puno toga podsjeća na nezgodnu zgodu s Mujom, Hasom i Hasinim “fićom” koji se zainatio i nije htio upaliti. Haso pozove Muju da pogleda u čemu je kvar. “Fićin” motor nalazi se u stražnjem dijelu, na mjestu gdje se kod većine automobila nalazi prtljažnik i eto problema. Mujo otvori vrata “fićina” prtljažnika koji se nalazi u prednjem dijelu, računajući da se tu nalazi motor pa se poče snebivati. Nakon što se pribrao, predloži Muji da probaju upaliti “fiću” na guranje. Kad se upalio, Mujo zaključi:

- Dobro upali ikako kad nema motora nikako!

Sve se više aktualizira ona: “Ništa nas ne može iznenaditi, reče troznak!”. No, BiH je u mnogo čemu iznimka, iznenaditi je može i – troznak!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?