dvodnevna konferencija

Grubeša: Jedan od prioriteta je reforma upravnih postupaka

ReSPA
22.02.2017.
u 19:06

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) organizirali su dvodnevnu konferenciju o novim zakonima o općem upravnom postupku (ZOUP) u regiji zapadnog Balkana budući da iskustva zemalja regije koje su izvršile reforme u oblasti upravnih postupaka mogu umnogome pomoći i olakšati BiH u pristupanju takvoj reformi.

Sve zemlje u regij, osim Bosne i Hercegovine, donijele su u posljednje dvije godine nove zakone o općem upravnom postupku koji su ključni za reformu javne uprave, i samim tim za poboljšanje usluga koje javna uprava pruža građanima i gospodarstvu. 

Određeni instituti uvedeni u nove zakone o općem upravnom postupku država regije (kao što su npr. garantni akt i upravni ugovor) zapravo su novi za sve, i konferencija je zato bila prilika za detaljnije razmatranje ovih oblasti, predstavljanje rezultata, ali i raspravljanje problema do kojih je došlo u praksi.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša i član Upravnog odbora ReSPA izjavio je da je odlučivanje o upravnim stvarima u upravnom postupku jedan od najznačajnijih i za građane najvidljivijih poslova tijela uprave.

- Vjerojatno ništa značajnije ne utječe na stvaranje imidža državne uprave u očima građanina od učinkovitosti uprave kao sustava. Kroz upravne postupke građani ostvaruju svoja prava od rođenja pa do smrti, te ukoliko ih ostvaruju učinkovito, tada je i svijest o državnoj upravi bolja. Imajući u vidu da je cilj svih vlada poboljšanje uvjeta života građana i poslovnog okruženja, u tom smislu jedan od prioriteta jeste i reforma upravnih postupaka u cilju njihovog pojednostavljenja i ubrzavanja - kazao je Grubeša.

Među preporukama konferencije je i ideja da bude pripremljena analiza koja će olakšati donošenje političkih odluka vezanih za oblast općeg upravnog postupka i izvodljivih opcija na razini Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, priopćeno je iz ReSPA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?