Gastronomy festival

Gastrospektakl u Sarajevu

Sajam
10.11.2012.
u 11:13

Upriličena je i završnica projekta “Put vina”

Udruženje gastronoma “Gastro kutak” organiziralo je 1. međunarodni Sarajevo Gastronomy festival “Bosanski dukat”. Domaćin ovoga gastrospektakla bio je sarajevski hotel Holliday Inn. Prijavljeno je više od 70 natjecatelja iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Italije, te Azerbejdžana. Vještine kuhara bodovao je stručni žiri sastavljen od vrhunskih kuhara, gastronoma i poznavatelja kulinarskih umijeća iz BiH i inozemstva. Da je riječ o doista izuzetnoj manifestaciji govore i riječi Mire Bogdanovića, predsjednika Saveza kuhara mediteransko europske regije, koji je odao priznanje organizatorima da su u kratkom roku uspjeli organizirati ovako veliko natjecanje. Inače, cilj ovog natjecanja je promocija domaće gastroponude, domaće prehrambene i vinske industrije i proizvodnje uopće mliječne, mesne, pekarske, promocija delicija, te započinjanja i održavanja tradicije manifestacije, unapređivanje festivalskog i sajamskog turizma Sarajeva, FBiH i BiH u cijelosti.

U tom kontekstu na ovoj manifestaciji je upriličena završnica projekta “Put vina”, promocija vinske ceste koja se održavala tijekom ove godine u vidu jednodnevnih prezentacija domaće vinske i gastroponude u gradovima u BiH. Dario Planinić, jedan od menadžera poznate kompanije Vina ‘Zadro’, kazao je kako je svaka promocija, pogotovo promocija vina domaćih proizvođača dobrodošla. Projekt “Put vina” je u potpunosti uspio, a mi smo kao kompanija sudjelovali u ovom projektu u paketu kao Vinarija ‘Zadro’ i Mljekara Livno sa svojim proizvodima. Jednostavno smo željeli spojiti segment enologije i gastroponude - kazao je Planinić. Livanjskom siru malo tko je odolio, kao i onom kozjem iz mjeha iz Širokog Brijega. Veliku pozornost izazvala su i vina iz vinarije Banjolučke biskupije, čija kvaliteta je oduševila i poznatog TV voditelja s HRT-a Mirka Fodora. Ne bi bilo fer, a ne spomenuti ni ostale vinare i vinarije koji su sudjelovali na završnoj manifestaciji “Put vina”, poput Nuića, vina iz Međugorja i Čitluka... Među brojnim sadržajima održana je i izložba slastica renomiranih slastičara gastronom. Naposljetku treba naglasiti da su delicije i domaća vina kušale mnoge javne osobe iz političkog, kulturnog i medijskog miljea.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?