Ekskluzivno

Europski put

Stranke
15.06.2012.
u 09:03

Europska Unija od nove vlasti očekuje jednoglasje

Oživljavanje procesa priključenja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji bit će ključna tema dijaloga na visokoj razini koji se 27. lipnja održava u Bruxellesu. Prema pozivu u čijem je posjedu Večernji list, skoro sve najvažnije osobe iz političkog života BiH naći će se na tom skupu čiji je formalni domaćin europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Poziv šestorki

Pozivi bosanskohercegovačkim političkim čelnicima upućeni su još krajem travnja, odnosno prije preslagivanja na ovdašnjoj političkoj sceni, koji su već rezultirali ili će uskoro rezultirati promjenom parlamentarne većine na svim razinama. Stoga ne čudi da je na pojedinim sesijama planirano sudjelovanje lidera dosadašnje vladajuće šestorke, uključujući i čelnika SDA Sulejmana Tihića. Sada se postavlja pitanje hoće li Tihić ili možda lider SB BiH-a Fahrudin Radončić ići u Bruxelles, ili možda obojica. Osim Tihića, kao sudionici jednodnevnog skupa u sjedištu Europske unije pozvani su i drugi stranački prvaci, Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Dragan Čović, Božo Ljubić i Mladen Bosić. Poziv je upućen i članovima Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću, kao i državnom i entitetskim premijerima Vjekoslavu Bevandi, Nerminu Nikšiću i Aleksandru Džombiću. Među pozvanima je i gradonačelnik Distrikta Brčko Miroslav Gavrić. Prema dnevnom redu skupa, očito je kako će on biti usmjeren na pripremu najavljene aplikacije BiH za dobivanje kandidacijskog statusa, kao i na preuzimanje i primjenu europskih propisa i standarda u BiH kao potencijalnoj članici Unije.

Popis stanovništva

Organizacija sastanka na kojem bi se trebali okupiti politički najutjecajnije osobe iz BiH počela je odmah nakon što je BiH usvojila dva vrlo važna zakona, o sustavu državne pomoći i o popisu stanovništva. Uz stabilizaciju političkih prilika i ispunjavanje preostalih uvjeta, u Bruxellesu vjeruju kako će se BiH konačno okrenuti europskom putu, a tu su onda posebno važni mehanizmi koordinacije, kako bi iz BiH u pregovaračkom procesu išao “jedan glas” prema EU.

Politička previranja u BiH u zadnjih mjesec dana nisu ugrozila održavanje skupa u Bruxellesu, ali je jasno da EU očekuje da se što prije razjasni situacija na ovdašnjoj političkoj sceni, kako bi znali tko su im uopće sugovornici u BiH. Zato će i sastanak u Bruxellesu biti iskorišten da se razjasni situacija oko rekonstrukcije vlasti u BiH. Nekoliko bh. lidera je ukazalo na potrebu da se prije 27. lipnja, odnosno prije sastanka u Bruxellesu, okonča proces rekonstrukcije vlasti. Tehnički to sigurno neće biti izvodljivo, ali u političkom smislu dužnosnicima EU-a trebat će predočiti jasnu sliku nove vlasti Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?