Kraj krize?

EU obećala milijarde: Turska počela zaustavljati migranate

izbjeglice
01.12.2015.
u 10:52

Turske vlasti privele su oko 1300 migranata i tražitelja azila na sjeverozapadu zemlje, samo dan nakon što je Europska unija Turskoj obećala dati 3 mlrd. eura

Turske vlasti privele su oko 1300 migranata i tražitelja azila na sjeverozapadu zemlje, samo dan nakon što je Europska unija Turskoj obećala dati 3 milijarde eura kako bi lakše zaustavila izbjeglički val prema Europi.

Oko 750 migranata zaustavljeno je u raciji prije zore u gradu Ayvaciku, glavnoj prijevoznoj točci za put na grčki otok Lezbos. Do podneva, policija je uhitila još 550 ljudi, od kojih su se neki pokušali sakriti u maslinicima, javlja Guardian.

Turske su vlasti privele većinom Sirijce, Iračane, Irance i Afganistance, te tri krijumčara ljudima. Svi migranti poslani su u centar za repatrijaciju, iz kojeg bi neki mogli biti deportirani.

Humanitarne organizacije upozoravaju da će uhićenja dodatno ugroziti izbjeglice koje će u pokušaju da dođu do Europe ubuduće posezati za još riskantnijim metodama prelaska preko granice.

Trenutno se u Turskoj nalazi između 1,8 i 2,2 milijuna izbjeglica iz Sirije i tisuće izbjeglica iz Iraka i Afganistana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije