Dragan Čović

Dva sata su nam dovoljna za dogovor o ključnim pitanjima

parlament
Zoran Grizelj
27.12.2011.
u 10:36

Prvi put nakon dugo vremena predstavnici i bošnjačkih i hrvatskih stranaka daju izjave s pokrićem o sutrašnjem sastanku i mogućem dogovoru u vlasti u BiH

Sutrašnji sastanak šestorice stranačkih lidera u Sarajevu zadnja je, a po mnogima i najveća šansa da se postigne dogovor o uspostavi vlasti u ovoj godini. Bilateralni kontakti stranačkih čelnika, čini se, imali su rezultata, pa je predsjednik SDA Sulejman Tihić odlučio sazvati novi sastanak šestorke s vrlo velikim očekivanjima. Formiranje Vijeća ministara, raspodjela pozicija u državnim agencijama, proračun BiH za iduću godinu, zakoni čije je usvajanje preduvjet za nastavak europskog puta, na dnevnom su redu sutrašnjeg sastanka.

Optimistične najave

Optimistične najave dolaze od čelnika dva HDZ-a, Dragana Čovića i Bože Ljubića, ali i lidera SDA Sulejmana Tihića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Prema Čovićevim riječima, bilateralni razgovori koje stranke svakodnevno međusobno vode daju dovoljno argumentacije za njegov stav. - Za dva sata možemo dogovoriti većinu stvari o kojima pričamo. Ostaju nijanse koje treba riješiti u Parlamentarnoj skupštini, kazao je Čović i dodao kako vjeruje da će na sastanku u srijedu, što se tiče pitanja proračuna, tri euroatlantska zakona i Vijeća ministara BiH, biti izneseni vrlo jasni stavovi. Govoreći o formiranju Vijeća ministara, Čović je precizirao kako se zna da će predsjedatelj biti iz HDZ-a. - Imat ćemo još dva ministra, a zna se da će ostala struktura ministara biti složena na tragu zadnja dva dogovora, u Sarajevu i Brčkom. Možda još neke nijanse da se dogovore, možda neko personalno rješenje, zaključio je Čović. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić izrazio je želju da sastanak političkih predstavnika bude zasnovan na međusobnom uvažavanju, jer, uvjeren je, upravo to vodi rješenju.

Realni izgledi

- Mislim da su u bilateralnim kontaktima naznačena moguća rješenja koja u sebi sadrže i kompromis, utemeljen na principima. Postoje realni izgledi da sastanak bude daleko uspješniji od prethodna dva, dodao je Ljubić. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija donekle je rezerviran, ali jučerašnja izjava njegova najbližeg suradnika Damira Hadžića jasno ukazuje da i on dolazi na sastanak s velikim očekivanjima. - Mi očekujemo jako puno. Očekujemo da se dogovorimo o konstituiranju Vijeća ministara BiH i agencija na državnoj razini. Također najavljujemo da, ukoliko stvari ne budu išle ovim tijekom, SDP BiH nakon 28. prosinca izlazi iz pregovora i ostaje oporba na državnoj razini, poručio je Hadžić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?