predsjednik rs

Dodik pokazao pozivnicu za inauguraciju Trumpa, odbijen mu zahtjev za diplomatsku vizu

Milorad Dodik
26.12.2016.
u 21:02

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazao je, za RTRS, pozivnicu da nazoči svečanosti povodom polaganja zakletve novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Akreditacije ga, kaže predsjednik RS, čekaju u Washingtonu. 

Osim što je pokazao pozivnicu za inauguraciju Donalda Trumpa, predsjednik RS je detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošli tjedan vodio sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika koji je tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužiteljstvu BiH. Cijelu priču nazvao je "harangom u režiji američkog veleposlanstva u BiH, koja će uskoro spakirati kufere i napustiti BiH". 

Pozivnica i mjesto u sedmom redu za predsjednika Republike Srpske, kao i poziv Predsjedničkom balu, na kojem će biti i Donald Trump, na noge je podiglo američko veleposlanstvo u BiH.

Dodik je poziv, kako kaže, dobio od ljudi koji su bili u Trumpovom izbornom timu, a koji su i dio tima koji se bave tranzicijom prethodne američke administracije - ka novoj. Čim su vidjeli popis uzvanika na kojoj se našlo i ime Milorada Dodika, američko veleposlanstvo u BiH, otvoreno je krenulo s ucjenama, navodi RTRS. 

"Cijela haranga je nastala onog trenutka kada se na službenom popisu našlo ime Milorada Dodika i naravno certifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal", rekao je predsjednik RS. 

Iz Američkog veleposlanstva u BiH predsjednika Dodika osobno nisu pozvili niti kada su prijetili sankcijama zbog referenduma, ali jesu zbog poziva na inauguraciji Donalda Traumpa. U telefonskom razgovoru s predsjednikom Dodikom - zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Yee ga je optužio za zastoj BiH na put ka europskoj zajednici. Američki diplomat je od Dodika tražio i da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018 godine. Hoyt je otišao i korak dalje, od predsjednika Republike je tražio da se odazove i pozivu Tužiteljstva BiH.

"Јa sam rekao sljedeće: To što je BiH u krizi je najkrivlja stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH, da više ne mešetare i da SNSD neće odustati od svojih politika", napominje Dodik.

Telefonski razgovor se odvijao u nazočnosti američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack. Zbog ovakvog stava predsjednika Dodika, američko veleposlanstvo u BiH se odlučilo podignuti rampu za odlazak u SAD.

"Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH", govori Dodik.

Čemu onda bh. diplomatska putovnica, upitao je predsjednik RS. Ne isključuje mogućnost njegovog odricanja, a sve je izvjesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskom putovnicom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?