Kraj ledenog razdoblja

Do kraja siječnja suho, a u veljači snijeg i kiša

13.01.2017., Zagreb - Kisa pomijesana sa snijegom te jaki i hladni vjetar stvarali su probleme prolaznicima s kisobranima.   Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
29.01.2017.
u 08:00

Sedmodnevna vremenska prognoza pokazuje kako je na vidiku kraj dugotrajnog hladnog razdoblja s temperaturama ispod ništice. Na području Hercegbosanske županije, zbog ekstremno niskih temperatura i magle, još uvijek je na snazi narančasti meteoalarm, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Do ponedjeljka će se zadržati temperatura slične današnjoj, s tim da bi u ponedjeljak moglo doći do zatopljenja pa bi se temperatura mogla popeti do 3 stupnja. Jutro će i u ponedjeljak biti hladno s temperaturom od -10 do -4, na jugu od 0 do 5 stupnjeva.

Međutim, dnevna temperatura će polako ići iznad nule pa će se u Hercegovini kretati od 8 do 12, a u ostatku zemlje od 0 do 5, na jugu od 8 do 12 stupnjeva.

Sunčano će biti sve do utorka poslijepodne kada se očekuje postupno naoblačenje koje će do kraja dana u Krajini i na zapadu Bosne donijeti kišu, a u višim područjima i snijeg. Već u večernjim satima kiša se očekuje u cijeloj zemlji, a u područjima iznad 1200 metara sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura kretat će se od -8 do -2, na jugu od 0 do 5, a dnevna od 1 do 6, na jugu od 7 do 11 Celzijevih stupnjeva.

I prvog dana mjeseca veljače prevladavat će oblačno vrijeme s kišom, a u Krajini i na planinama sa snijegom. Kiša će se u Hercegovini zadržati do podneva. Jutarnja temperatura kretat će se od -1 do 4, na jugu od 3 do 7, a dnevne od 0 do 6, na jugu od 8 do 12 stupnjeva.

Razdoblje hladnog vremena koje je prouzročilo velike štete kućanstvima i poljoprivredi ostalo je iza nas. Prema dugoročnoj prognozi AccuWeathera, tek u drugoj polovini veljače dnevna temperatura popet će se na 10 °C. Srednja temperatura zraka za veljaču na prostoru središnje i sjeverne Bosne, vjerojatno neće mnogo odstupati u odnosu na srednju višegodišnju zimsku temperaturu. U većem dijelu južne Hercegovine očekivane srednje vrijednosti trebale bi biti nešto više od prosječnih vrijednosti.

Podsjetimo, loše vrijeme dovelo je do značajnog povećanja cijena voća i povrća diljem sjeverne Europe, kazali su za BBC dobavljači hrane i iz supermarketa.

Stručnjaci ocjenjuju kako su cijene povrća već porasle između 25 i 40 posto. Slično je i kod nas BiH gdje je cijena glavice zelene salate u supermarketima dosezala i pet konvertibilnih maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije