u sarajevu

Delegacija Savezne policije Njemačke u posjeti GPBiH

delegacija
06.10.2016.
u 16:30

 Delegacija policijskih snaga Savezne Republike (SR) Njemačke predvođena predsjednikom Predsjedništva Savezne policije Njemačke Dieterom Romannom posjetila je danas Glavni ured Granične policije BiH (GPBiH) u Sarajevu, gdje se sastala s dužnosnicima sigurnosnih institucija i agencija BiH, te prisustvovala prezentaciji nove organizacijske strukture GPBiH.

Čelnik Savezne policije Njemačke Dieter Romann istaknuo je značaj sigurosti granica i jačanja partnerstva policijskih agencija, potcrtavajući spremnost njegove zemlje da i nadalje pruža potporu razvoju i efikasnijem ustroju GP-a BiH, dovodeći to u kontekst europskog integracijskog procesa naše zemlje.

Visoki gost je na pres-konferenciji nakon sastanka pozdravio napredak ostvaren, generalno, u BiH, kao i u funkcioniranju GPBiH, podsjećajući da Njemačka od samog početka ustroja GPBiH 2000. godine (tada DGS-a BiH) prati i podržava rad ove policijske agencije.  

- GPBiH je vizitkarta vaše zemlje - kazao je Romann, naglašavajući riješenost da iskustvo proisteklo iz reforme Savezne policije Njemačke podijeli s bh. kolegama, a radi osiguranja uvjeta za još efikasnije djelovanje na zadatku očuvanja sigurnosti državne granice BiH i suzbijanja svih vrsta prekograničnog kriminala.

Na značaj operativne reorganizacije GPBiH u skladu s međunarodnim standardima i  najnovijim postignućima ukazao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, naglašavajući da bi dosadašnji decentralizirani model organizacije trebalo nadograditi na način da se što više osnaži operativni rad na samoj državnoj granici, s jasnom vertikalnom strukturom i odgovornostima.

Za to će, kako je kazao, biti neophodno pristupiti i odgovarajućim zakonskim izmjenama, odnosno kreiranju zakonskog okvira koji će omogućiti efikasnije operativno djelovanje i bolju komunikaciju različitih organizacionih nivoa i cjelina u sklopu GPBiH.

Mektić je ocijenio da će inauguriranjem novog modela organizacije ove polcijske agencije biti ostvarene i značajne financijske uštede, te iskazao zahvalnost njemačkoj vladi i Veleposlanstvu SR Njemačke u BiH, kao i Romannu, osobno za doprinos ustroju GPBiH, prve multietničke policijske agencije na nivou BiH.

Zahvalnost partnerima iz SR Njemačke iskazao je i direktor GPBiH Zoran Galić, navodeći kako je postojeća organizacijska struktura ove agencije prevaziđena, te da je nužno učiniti izmjene koje će GP približiti samoj graničnoj crti, odnosno izvornoj zadaći, namjeni i svrsi.

Kazao je kako je taj projekt ušao u završnicu, te da je predviđeno da se razine rukovođenja u GPBiH s postojeće četiri, smanje na tri, odnosno da se broj od 26 jedinica na terenu reducira na 11.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s ilegalnim migracijama, krijumčarenjem oružja i drugim oblicima prekograničnog kriminala, Romann, Mektić i Galić su ocijenili da je sigurnost nedjeljiva, te da kriminal ne poznaje državne granice, a da je za još efikasnije djelovanje na tom planu neophodno jačati partnerstvo svih policijskih agencija kao i razmjenu obavještajnih i operativnih podataka.

Istovremeno, ocijenjeno je da se radi o problemu, oblicima kriminaliteta, koji imaju međunarodni karakter, te da je neophodno osigurati uvjete za brži protok relevantnih informacija i jačanje mehanizama granične kontrole.      

Delegacija Savezne policije Njemačke s Dieterom Romannom na čelu boravi u posjeti GPBiH povodom realizacije Projekta modernizacije uprave GPBiH koji se implementira od 2015. godine, a u čijem je fokusu izrada pravilnika o unutrašnjoj organizaciji GPBiH u skladu sa standardima koji proisteču iz statusa BiH kao zemlje-kandidata za punopravno članstvo u EU.

Savezna policija Njemačke prethodnih je 16 godina podržala razvoj GPBiH brojnim donacijama specijalističke opreme i obukama za policijske službenike. Među ostalim, SR Njemačka je pomogla obnovu Međunarodnog graničnog prijelaza Šamac koji je uništen poplavama 2014. godine, kao i osnivanje zajedničkog operativnog centra u Trebinju.

Od 2015. godine suradnja je intenzivirana putem zajedničkog projekta koji je usklađen s Reformskom agendom za BiH za razdoblje 2015- 2018.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije