Kultura

Dari Sekulić književna nagrada ‘’Aleksa Šantić’’

Šantić
15.09.2012.
u 11:41

Svečanost u Vladičanskom dvoru počinje u 20 sati, predstavljanjem najnovije zbirke pjesama pjesnika Đorđa Sladoja.

Odlukom stručnog ocjenjivačkog suda, kojim je predsjedavao pjesnik Đorđo Sladoje - aktualni nositelj književne nagrade ‘’Aleksa Šantić’’, ovo prestižno priznanje za 2012. godinu pripalo je pjesnikinji Dari Sekulić. Književna nagrada ‘’Aleksa Šantić’’ dodjeljuje se svake tri godine u okviru manifestacije ‘’Šantićeve večeri poezije’’, koju organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta GO Mostar. Skender Kulenović, Vesna Parun, Rajko Petrov Nogo, Enver Đerđeku, Oskar Davičo, Stevan Tontić, Đorđo Sladoje... samo su neki od laureata koji su kroz povijest zasluženo ponijeli ovu vrijednu nagradu.

Ceremonija zatvaranja

Svečanost dodjele nagrade održaće se sutra, 15. septembra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru, s početkom u 20 časova. Organiozatori su ovogodišnje ‘’Šantićeve večeri poezije’’, ocjenili vrlo uspješnim.

Prije dva dana, u okviru manifestacije “Šantićeve večeri poezije 2012.”, koje se održavaju u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta GO Mostar, upriličeno je predstavljanje zbirke pjesama Alekse Šantića pod nazivom ‘’Mi znamo sudbu’’, objavljene na češko-srpskom jeziku, u izdanju Udruženja građana “Luka Prag” iz Češke. O knjizi su govorili urednik Stevan Tontić i Veso Đorem predsjednik Udruženja – izdavača. Ovoj, po mnogo čemu posebnoj, promociji nazočio je i veleposlanik Češke Republike u BiH Tomaš Sunjog, koji je izrazio posebno zadovoljstvo zbog jačanja kulturnih spona između dvaju zemalja.

Češki veleposlanik

“Zahvalan sam prijatelju i pjesniku Stevanu Tontiću koji je sastavio ovu antologiju u koju je uvršteno 70 pjesama. Pjesme su preveli Ludek Kubišta i Irena Venigova. Pa, i sam Aleksa Šantić je, da bi bolje razumio poeziju čeških prijatelja, preveo cijelu poemu sa češkog na srpski 1919. godine, kazao je Đorem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?