Crnadak nakon sastanka s Ivanićem:

Na sceni je direktan udar na institucije BiH, najveći od Daytona

crnadak
19.02.2017.
u 12:01

Ovdje je u pitanju uzurpacija i privatizacija institucija. Ovakve unilateralne i neusuglašene direktive veleposlanicima mogu dovesti do paralize diplomatsko-konzularne mreže BiH – kazao je šef bh. diplomacije.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tvrdi da je "na sceni direktan udar na institucije BiH", najveći od potpisivanja Daytonskog sporazuma te "privatizacija institucija BiH".

Crnadak je danas, nakon razgovora s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, potvrdio da veleposlanica BiH u Haagu Mirsada Čolaković nije po njegovoj instrukciji dostavila pismo Međunarodnom sudu pravde u Haagu u vezi sa zahtjevima za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, javlja Fena.

- Pismo nije otišlo na način kako to nalaže diplomatska praksa i zakon, putem veleposlanstva. U petak sam dobio pismo člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da ona to nije uradila, da to neće uraditi i da on smatra da ona to ne treba uraditi– kazao je Crnadak ističući da je velešposlanica prekršila zakon.

Ukoliko i u naredna dva dana veleposlanica ne uputi pismo, obavijestit će, kaže, o tome Predsjedništvo BiH i tražiti da se raspravlja o njezinoj odgovornosti, a veleposlanicu će pozvati i na konzultacije u Sarajevo.

Tvrdi da je u spornom pismu iznio svoje viđenje i činjenice, a da nije stvarao obvezu za institucije BiH ili iznio nešto što je stav BiH usuglašen na Predsjedništvu BiH.

- Ovdje je u pitanju uzurpacija i privatizacija institucija. Ovakve unilateralne i neusuglašene direktive veleposlanicima mogu dovesti do paralize diplomatsko-konzularne mreže BiH. Ako ostane na snazi zabrana Čolaković da ne dostavi pismo, onda će se taj princip koji je promovirao Izetbegović primjenjivati i na druge veleposlanice – kazao je šef bh. diplomacije.

Tvrdi da je na sceni privatizacija institucija i da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da "institucije pripadaju samo Bošnjacima, a da su Srbi tu na kratko i da trebaju odići".

- Tek kada shvate da institucije pripadaju i nama u skladu s zakonom i ustavom, imat ćemo dugotrajnu stabilnost zemlje. Sve dok budu smatrali da su institucije BiH bošnjačke, imat ćemo krize. U pitanju je ovakav stav prema meni, posebno na ovom slučaju, samo zato što pripadam srpskom narodu i dolazim iz RS. Zar bi se Izetbegović ovako ponašao da je na mom mjestu Sven Alkalaj ili Zlatko Lagumdžija – upitao je.

Na priopćenje Bakira Izetbegovića, koji ga je optužio da je zlouporabio položaj, rekao je da će sutra odgovoriti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije se obraćao novinarima nakon ovog sastanka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije