nakon pogibije dvije osobe

Vožnju u krivom smjeru na autoputu nitko ne može spriječiti

ilustracija
31.08.2019.
u 18:22

Dvije osobe poginule su u prometnoj nesreći koja se rano jutros dogodila na autoputu A-1 Zenica jug-Kakanj u mjestu Tičići, a nakon uviđaja utvrđeno je da se vozač Škode na naplatnim kućicama u Kaknju uključio u suprotan smjer na autoput i izazvao nesreću.

Iako Autoceste Federacije BiH u Drivuši kod Zenice imaju moderni Centar za održavanje i kontrolu prometa, odakle se nadgleda promet na autoputu i odakle se vozači upozoravaju na opasnosti, u sinoćnjem slučaju, nije se moglo reagirati. Kazao je to u izjavi za Faktor Zlatko Demirovski, šef Centra.

- Mi možemo reagirati brzo za sve što saznamo. Međutim, u ovome slučaju, krivi smjer dogodio se na petlji Kakanj, gdje nemamo sustav za upravljanje prometom. To su stare dionice, gdje tek treba uvesti kamere, brojače prometa, promjenjivu signalizaciju… tako da nismo imali informaciju – kazao je Demirovski.

S obzirom da je danas bio na uviđaju, saznao je kako je policija dobila informaciju od nekoga tko se vozio autoputem da se "škoda" kreće krivim smjerom.

- Međutim, već sljedeći poziv nakon toga, bio je da se prometna nesreća već dogodila – objašnjava Demirovski.

Vožnja krivim smjerom, kako upozorava, jedan je od najopsanijih incidenata na autocestama.

- To se ne može spriječiti ni u Njemačkoj, petlja je kao i svaka druga petlja, u trenutku imate razdvajanje na kojem možete otići u krivi ili pravi smjer. Imate horizontalnu punu liniju i eventualno vertikalnu signalizaciju – ruke za krivi smjer. Eventualno, tamo gdje imaju brojači prometa može se dobiti signal da je netko u krivom smjeru – kaže Demirovski.

Dodaje kako su se, u zadnjih pet godina, od kada nadgledaju prometu u Centru, na čijem je čelu, nagledali slučajeva vožnje u pogrešnom smjeru.

- Do ove godine nije bilo sudara, a ove smo imali dva – jedan na Sarajevskoj zaobilaznici, gdje nije bilo ozlijeđenih i poginulih, a ovo sada je prvi put da je netko poginuo usljed ovog incidenta – kaže Demirovski.

Objašnjava da je u planu u ovoj godini uspostavljanje sustava za nadzor na svim dionicama od Jošanice do Lašve. Ipak, naglašava kako to nije sustav koji može u potpunosti otkloniti opasnost.

- I u sinoćnjem slučaju, da je policija dobila dojavu od nas, kao što je dobila od vozača, sve se dogodilo u par minuta, tu praktički nitko ne može reagirati. Mi možemo na dionici odakle dolaze vozači koji voze normalnim smjerom upozoriti da smanje brzinu, to bi i uradili, ali, pitanje je što bi bilo, možda je netko tuda već prošao, možda bi se oglušio na to, kao što se masa vozača ogluši na naše upozorenje za smanjenje brzinu – kaže Demirovski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije