Nepravomoćna presuda

Očuhu 18 godina za smrt dječaka

12.12.2015.
u 07:00

Dječak je zvjerski pretučen, a optuženi je od početka sve negirao, tvrdeći samo da se "treba ganjati pravog ubojicu, a ne njega"

Semir Velagić (27) iz Gornje Slapnice kod Kaknja osuđen je u Zenici na 18 godina zatvora zbog nasilja u obitelji koje je rezultiralo smrću dvogodišnjeg pastorka Ajnura Smole. Dječak je zvjerski pretučen, a optuženi je od početka sve negirao, tvrdeći samo da se "treba ganjati pravog ubojicu, a ne njega". Semir Velagić uhićen je 7. studenog prošle godine, dva dana nakon što je Ajnur u Županijskoj bolnici Zenica podlegao uslijed zadobivenih ozljeda. U pritvoru je, prema tvrdnji njegovog odvjetnika Mesuda Obralije, štrajkao glađu, odbijajući i vodu, jer mu Sud ne dopušta vidjeti svoju djecu iz prvog braka i zakonitu suprugu.

Krivi majku djeteta

- Moj klijent tvrdi da je ozljede koje su prouzročile smrt nanijela njegova nevjenčana supruga Nejra Smolo, a da su ostale, od 29 ozljeda i 21 podljeva koje je pronašao vještak, nastale u dječjoj igri, vožnji traktorom..., a ne zlostavljanjem dječaka - prenio je Velagićeve tvrdnje odvjetnik Obralija. Prema optužnici, Velagić je od početka listopada do 4. studenoga kontinuirano udarao i ozljeđivao dvogodišnjeg Ajnura tako što mu je oduzimao i vadio hranu iz usta ako bi on plakao, lomio mu igračke te ga udarao dok ga je presvlačio, pljuskao po glavi, nanoseći mu brojne ozljede grudnog koša, ramena, šake, stopala, podlaktice... Kobnog 4. studenog prošle godine počeo ga je pljuskati prilikom presvlačenja tako da je dječak zadobio izljev krvi ispod tvrde moždane ovojnice, nakon čega je u sobu ušla njegova nevjenčana supruga Nejra Smolo, koja je Semira upitala: "Što to radiš, Semire?", da bi on potom uhvatio Ajnura za majicu, digao ga s kauča i snažno ga bacio na betonski pod, prekriven samo tepihom, na koji je Ajnur pao leđima te zadobio teške ozljede tjemena glave. Nakon što je dječak počeo krkljati i gubiti svijest, Semir i Nejra počeli su ga polijevati vodom, a onda su ga odvezli u Dom zdravlja, odakle je prevezen u Županijsku bolnicu, gdje je dječak umro dan poslije.

Lažno svjedočili

Tvrdili su da je pao na betonsku podlogu u dvorištu kuće i da je u pitanju nesretan slučaj, međutim, liječnicima je to bilo sumnjivo pa su pozvali policiju.

- Obdukcijom tijela utvrđeno je da je u pitanju nasilna smrt uzrokovana subduralnim krvarenjem. Nakon ovog nalaza, očevida te drugih poduzetih mjera, policija je došla do podataka da ozljede dječaka nisu posljedica pada nego mogućeg fizičkog zlostavljanja te su u Kaknju privedeni dječakova majka i očuh. Majka je brzo puštena iz PU Kakanj, a Velagić je zadržan i pritvoren. Nakon istrage protiv njega je podignuta optužnica zbog nasilja u obitelji sa smrtnom posljedicom, za što je zakonom predviđena kazna od najmanje deset do najviše 45 godina zatvora. Inače, Velagić je, navodno, ranije prijavljivan, ali ne i procesuiran zbog nasilja u obitelji. Imao je i četiri pravomoćne uvjetne i zatvorske presude iz 2008., 2009. i 2013. zbog krađa.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?