sarajevo

Danas nastavak suđenja Naseru Oriću

naser oric
12.07.2016.
u 09:00

U Sudu Bosne i Hercegovine danas bi trebalo biti nastavljeno suđenje ratnom zapovjedniku Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Prethodno ročište, 28. lipnja, prekinuto je zbog, kako je obrazložio predsjedatelj Sudskog vijeća Šaban Maksumić, neprikladnog ponašanja svjedoka Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Ibrana Mustafića, odnosno radi zaštite digniteta Suda.

Na samom početku suđenja obrana optuženog Orića informirala je Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stopostotni invalid s dijagnozom “trajno poremećene ličnosti” te je na taj način nastojala osporiti kredibilitet svjedoka.

Prilikom davanja osobnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za suđenje i da se “osjeća izvanredno”. Međutim, više je puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja.

Mustafić je napomenuo da je s optuženim Orićem u bližem srodstvu i da je spreman zbog svojih izjava biti izložen čak i kaznenom progonu.

S obzirom na način na koji je svjedok komunicirao sa Sudom, sudac Maksumić prekinuo je suđenje da bi tužitelj razgovarao sa svjedokom i utvrdio je li sposoban za davanje iskaza.

Nakon kraće stanke, Sud je odlučio da saslušanje bude prekinuto te predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

Tužitelj Miroslav Janjić rekao je tada da će se u idućih nekoliko dana izjasniti hoće li saslušati ovog svjedoka koji se, dodao je, do sada nije ovako ponašao.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Početak suđenja zakazan je u 11.30 sati, najavljeno je iz Suda.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije