mup sbž

280 vozača isključeno iz prometa zbog alkoholiziranosti

kontrola prometa
07.11.2016.
u 13:56

Ttijekom protekla 3 vikenda su u više općina Srednjobosanske županije provedene pojačane akcije kontrole prometa.  S obzirom na termine provedbe akcije u dane vikenda, opravdano se moglo očekivati da će određen broj vozača upravljati vozilom pod djelovanjem alkohola. Upravo iz tog razloga naglasak kontrole bila je kontrola alkoholiziranosti vozača, ali i drugi prekršaji iz oblasti prometa, priopćeno je iz MUP-a SBŽ. 
  
Kontrole su vršene neselektivno i u blizini ugostiteljskih objekata, te na dionicama puta na kojima je zabilježen najveći broj prometnih nezgoda. Kontrole su vršene u kasnim noćnim satima, kada je na prometnicama prisutna mlađa populacija vozača, koja je sklona i upravljanju vozila povečanom brzinom. 
  
Tijekom navedenih akcija, uočeni su i sankcionirani brojni prekršaji, te je izdano ukupno 1330 prekršajnih naloga, mobilnim radarima evidentirano je ukupno 585 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine, dok je iz prometa isključeno 78 vozila zbog neregistriranosti ili tehničke neispravnosti. 
  
Ono što je posebno značajno, ali istovremeno i zabrinjavajuće, jeste podatak da je u provedenim akcijama, samo tijekom posljednja 3 vikenda, iz prometa isključeno čak 280 vozača koji su bili pod utjecajem alkohola, te 15 vozača bez položenog vozačkog ispita.   
  
Brojka od 295 isključenih vozača je brojka koliko je potencijalno prometnih nezgoda spriječeno ovom akcijom policije. Najdrastičnji slučajevi zabilježeni su na području Travnika, gdje je kod jednog vozača izmjereno 2,34 promila alkohola u krvi, dok je rekordno izmjerena alkoholiziranost 3,37 promila, što je čak jedanaest puta više od dozvoljene količine alkohola za upravljanje vozilom. U takvom stanju, osoba ne shvaća gdje se nalazi, a moguća je pojava kome i ovo stanje je na razini anestezije prilikom kirurške operacije. Može se samo pretpostaviti kakvu opasnost predstavlja takva osoba prilikom sudjelovanja u prometu. 
  
Navedeni podaci o broju slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine i broju alkoholiziranih vozača obvezuju da se ove aktivnosti nastave još intenzivnije u narednom razdoblju. Na to obvezuje i Plan pojačanih mjera koji je usvojila Uprava policije MUP-a SBŽ Travnik za razdoblje 2016-2017.godine, koji je kao glavni cilj postavio smanjenje broja prometnih nezgoda i njihovih posljedica. Dosadašnjom provedbom Plana postignuti su dobri rezultati, koji se ogledaju u činjenici da nije došlo do porasta broja prometnih nezgoda, da je za prvih 9 mjeseci ove godine smanjen broj smrtno stradalih osoba sa 19, koliko ih je evidentirano za prvih 9 mjeseci prošle godine, na 13 koliko ih je evidentirano tijekom ove godine. Isto tako, smanjen je broj teško ozlijeđenih osoba sa 103 teško ozlijeđenih u tijeku 9 mjeseci prošle godine, na 86 teško ozlijeđenih osoba u ovoj godini, a za oko 5 % smanjen je i broj lakše ozlijeđenih osoba u prometnim nezgodama, priopćeno je iz MUP-a SBŽ. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?