Novi tajni dokumenti Clintonove arhive o ratu u BiH i RH

Clinton i Tuđman zajedno odobrili oružje za Bošnjake

clinton
24.07.2014.
u 08:47

Oružje su dopremale islamske zemlje, uključujući i Iran, što je bilo uzrok višegodišnje afere u SAD-u

U prvoj godini mandata predsjednika Billa Clintona otvorila se velika afera u SAD-u oko prodaje oružja iz Irana za BiH i kršenja međunarodnog embarga. Radi se o posebno osjetljivoj temi zbog višedesetljetnih prijepora između Irana i Sjedinjenih Država i utjecaja koji se proširio imajući na umu činjenicu da je iz Irana, uz oružje, pristizao i njihov utjecaj na bošnjačke političare i javnost u BiH. Cijela lavina optužbi je pokrenuta i afera se protegnula pune četiri godine kada je Washington Times 1994. godine objavio da je uz ‘mig’ Clintonove administracije isporučivano iransko oružje za bošnjačku stranu u ratu u BiH. Članak Washington Timesa je započeo s rečenicom “Hrvatska je postala glavna tranzitna točka za potajnu dopremu oružja za BiH”, što je imalo prikrivrenu potporu Washingtona. Navodi se to u dokumentu iz arhive bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona koja nosi oznaku ‘Obavještajni nadzorni odbor’, a objavljena je prije šest dana. Ovaj megadokument sastavljen je od više desetaka različitih dopisa, pisama senatora, predstavnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, kao i iskaza visokih dužnosnika koji su svjedočili pred kongresnim odborima.

‘Nesporazum’

U suštini predstavnici američkih vlasti, a što se u jednome od dopisa zgodno objašnjava, potpuno su se ogradili od odobravanja isporuke naoružanja za BiH te su sve prebacili na ‘nesporazum’ ili nešto za što Washington nije dao službeno odobrenje, ali se može zaključiti da su prešutno to izveli. Iako je, po svemu sudeći, naoružanje preko Hrvatske stizalo za vlasti u Sarajevu i tijekom 1992. i 1993. godine, u javnost je to isplivalo tek nakon što je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zatražio od tadašnjeg veleposlanika SAD-a u BiH Petera Galbraitha odobrenje za prolaz pošiljci naoružanja za BiH preko teritorija Hrvatske.

“Jasno je istaknuo kako bi Iran mogao biti jedan od opskrbljivača. Nakon što je to provjerio s Washingtonom, naš veleposlanik je odgovorio da je on ostao bez instrukcija. Drugim riječima, dok mi to nismo odobrili, nismo ni prosvjedovali”, stoji u jednom od nedavno dostupnih dokumenata. Objašnjava se kako je bila jako delikatna situacija u to vrijeme. Prije svega s obzirom na velike međusobne prijepore koje Washington ima s Teheranom, a s druge strane na činjenicu da su snage u Sarajevu bile u jako slaboj vojnoj situaciji. Naime, Srbi su držali 70 % teritorija BiH, a Goražde i Sarajevo bili su pod velikim pritiskom. Također se navodi i zabrinutost europskih zemalja koje su imale svoje postrojbe na terenu te su smatrale da bi ukidanje vojnog embarga, koje je bilo na snazi, dovelo do stradanja njihovih vojnika.

Tuđman ‘krivac’

Sam veleposlanik Galbraith je cijelu odgovornost prebacio na pokojnog predsjednika Tuđmana, kao i hrvatske vlasti koje su dopuštale transport oružja. No, njegova je uloga bila krajnje kontroverzna jer je jedan američki agent Središnje obavještajne agencije (CIA) tvrdio posve drukčije, tj. da je Galbraith imao jasnu ulogu u tome. Nekoliko američkih službi, kao i tijela koja nadziru njihov rad, provelo je više istraga, a objavljeno je i svjedočanstvo tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Tonya Lakea koji je zanijekao povezanost SAD-a s time, ali je ustvrdio da bi zaustavljanje isporuke naoružanja uništilo upravo stvorenu hrvatsko-bošnjačku Federaciju. Dodao je da se radilo o teškoj odluci tadašnje američke administracije.

Ključne riječi

Komentara 3

JM
jezero-matica
15:06 24.07.2014.

Naj prije smo ih dobro naoruzali i zbrinuli pola miliona staraca,zena i djece,a u znak zahvalnosti oni potpisali pakt s Karadzicem i Mladicem i to oruzje upotrebili protiv Hrvata koji su ubijali gdje su stigli! Nema u njima vjere ko u kamenu!

Avatar marengo2
marengo2
05:23 25.07.2014.

@jezero matica Srbi su bosnjacila nudi i mjesto predsjednika drzave da im se prikljucimo u borbi protiv vas. Da vas dotjeramo na granive Virovitica-Karlovac-Karlobag. Naravno da to ni u snu nismo pomislili.Udruzili smo se sa vama da proglasimo nezavisnu Bosnuu i Hercegovinu,sto je vas predsjednik objerucke prihvatio kako bi rat iz Hrvatske izmjestio u Bosnu i Hercegovinu.Cim se rat premjestio u Bosnu,nastali su Karadjordjevo i djelidbe izmedju Milosevica i Tudjmana a prvi korak je bio zamjena posavine za Mostar kojeg su tada srbi drzali. Cim ste Mostar dobili,bivse pripadnike HVO bosnjacke nacionalnosti ste smjestili u logore na Heliodromu i Dretelju i bosnjacima mucki iza ledja krenuli prema srednjoj Bosni a na udaru su bili Ahmici a znamo kako su prosli. Od tog dana ste zavrsili rat sa srbima i zapoceli ga sa bosnjacima...Jer ste sa srbima napravili pakt..Dogovor je bio da se Bosna podjeli a bosnjaci jednim dijelom ugase ili protjeraju. Dalje znamo sto se i kako se desavalo.. Naravno da vam nije uspjelo jer su vase vodje mislile lako ce sa nenaoruzanim bosnjacima. Sreca pa je u tom momentu Clinton predjednik USA pa ja zazmurio na diskriminatorski odnos prema bosnjacima sa embargom na uvoz oruzja je smo sa tim embargom jedino mi bili diskriminisani. Srbi su imali JNA a hrvati HV koja im je konstantno slala i oruzje,municiju i ljudstvo. Ovo oruzje gospon koje je uslo u Bosnu kod bosnjaka,nije dar Hrvatske nego je doslo iz Irana koje je Clinton odobrio kako se ne bi desilo unistenje jednog naroda,kako je u Karadjordjevu vec prije dogovoreno.. Znaci nemoj da ispada da smo ga od vas dobili,kad i sami znate koji vam je pravi naum bio.. To vam zna bivsi predsjednik Mesic,to znaju hrvati iz posavine i to znaju svi posteni hrvati na ovoj zemljinoj kuglikoji su izdani zajedno sa nama za rad krsa ercegovackog i zato ne pisi gluposti i neistine... Ovo sto sam napisao vam ne odgovara ja to znam ali ovo vam je 100 % istina..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?