23.01.2017. u 07:00

Donald Trump zasjeo je na najviši tron političke, ekonomske i vojne moći, i ništa više nije kao prije. Najmoćniji čovjek svijeta i okoliša u vrijeme predizborne kampanje i prije inauguracije nije puno okolišao, u svoje ime i prezime skresao je u brk mnogima ono što ih spada, pa čak i ono što ih baš i ne spada, a ne možemo ni zamisliti što je sve prešutio. No, sada sve što kaže bit će uime Sjedinjenih Američkih Država, koje nisu baš jako sjedinjene oko toga tko im je predsjednik. A tek razjedinjena međunarodna zajednica. Što će i s kime Trump trampiti, što ugrabiti i prigrabiti, što kome utrapiti? Na bukvalan način očitao je bukvicu i NATO-u i Europskoj uniji, i Kini, samo se na Putina ne kinji. Jer mu je kristalno jasno da Putin nije novovjeki Rasputin. Cijela Zemlja u očekivanju je dogovora Trumpove Bijele kuće i Putinova Kremlja. Bit će ovo godina mnogih političkih obrata i prevrata. Diplomatska partija šaha između Trumpa i Putina podsjeća na šahovski meč između Amerikanca Roberta Fischera i Rusa Borisa Spaskog 1972. godine u Reykjaviku, po mnogima najvećeg šahovskog dvoboja u šahovskoj povijesti. Uoči samog šahovskog meča stoljeća i tisućljeća igrale su se psihološke igre i igrice. Tako je stožer Borisa Spaskog unajmio jednu lijepu starletu koja je za zadatak dobila isprovocirati Bobbyja Fischera. Prišla je vodećoj svjetskoj šahovskoj zvijezdi i obratila mu se: - Šarmantni gospodine, kao da sam vas negdje već vidjela. - Ja sam, naime, Robert Bobby Fischer – reče Fischer.

- E, to mi ime ništa ne znači – nastavi provocirati starleta.

- E, onda se ne možete pohvaliti da ste osobito inteligentni – inteligentno joj uzvrati Fischer.

Sudbina čitavog Balkana, pa tako i BiH, umnogome će ovisiti o budućoj političkoj partiji šaha između Trumpa i Putina. Tko će koju figuru žrtvovati, hoće li se nastaviti pat-pozicija, hoće li Angela Merkel biti nešto kao damin gambit, hoće li balkanski špijun postati obični pijun?

U BiH puno toga ide onako šuć-muć, cile-mile, odi mi, dođi mi, naokolo kole pa na mala vrata. Tjera se mak na konac pa se tako dotjera cara do duvara. Sile akcije u BiH izazovu još veće sile reakcije. Pa je tako nakon referendumske euforije Dodik dospio na crnu listu SAD-a, a stigle su i sankcije. No, banjolučki imperij uzvraća udarac i vjeruje da će ga nova američka administracija poštedjeti sankcija.

Postavlja se i pitanje budućih odnosa Ujaka Sama i stare dame Europe. Nadamo se da će Donald Trump imati isto ili slično mišljenje kao i Donald Tusk, kao što su im imena ista, a prezimena slična. Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, u Hrvatskom saboru govorio je hrvatski, nadamo se da razumije Hrvate u BiH, koji u svojoj zemlji traže jednakopravnost. Bila kakva bila, BiH drugoga pravog puta, osim europskoga, nema. Makar neki bitni bh. igrači okreću pilu naopako, igraju bunker, otežu igru. Umjesto da se što konkretnije počnu preuzimati preuzete obveze, kao što su odgovori na više od tri tisuće pitanja iz upitnika Europske komisije. Samo da ne bude nezgodnih zgoda kao u jednoj večernjoj školi. - Da biste dobili dvojku, recite ime jednog grada u Indiji? – obrati se profesor zemljopisa polazniku večernje škole. No, on je uporno šutio, a onda mu polaznik iza njega šapnu: - Bombaj.

- Ma, što ću bombat’ kad nemam pojma – uzvrati mu ovaj šapatom i šaptom pade iz zemljopisa.

U BiH se hvatanjem za svaku riječ i potezanjem za jezik političkog partnera pokušava naći zajednički jezik. Bh. Hrvati nikako ne mogu prihvatiti “partnerstvo” u kojem će puniti proračune, a da njihova mjesta u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti puni netko drugi. Zbivanja u federalnom braku na svoj način podsjećaju na razgovor (ne)ugodni između hercegovačkih supružnika. Supruga Ere s ovoga svijeta prigovori mu:

- Ja sam tebi poput Pepeljuge, kuham ti, perem, peglam, čistim…

- Pa ja sam ti lijepo rekao da ćeš živjeti kao u bajci kad se budeš udala za mene – objasni joj Ero s ovoga svijeta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?