Centralističke težnje pretvaraju se u centaršuteve za separatističke centarfore

14.04.2014. u 09:37

Postoji crnohumorna fora koja kaže da 70 posto građana Bosne i Hercegovine živi u stresu, a 30 posto u – inozemstvu!

Politička cirkusijada na svjetskoj turneji svako malo navrati i u BiH. Kad u običnom cirkusu izbije požar, vlasnik cirkusa obrati se publici:

- Ne brinite, imamo gutača plamena!

U političkom cirkusu organizatori često sami potpale vatru, a gutači su njihova slijepa publika. Netko je duhovito kazao da će ljudi i narodi postupati razumno onda kad iscrpe sve druge mogućnosti. Nadamo da će se konačno početi postupati po pravdi i razumu jer su iscrpljene sve druge mogućnosti te da će se učiniti sve da BiH konačno postane država jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana. Inače, ode mast u propast. Činovnici razjedinjene međunarodne zajednice nisu učinili ono što su mogli kako bi pomogli stvaranju održive državne triju konstitutivnih naroda, onakve kakvu znaju teorija države i prava te praksa uspješnih država u Europi i svijetu. Često su razjedinjeni međunarodni činovnici bili vinovnici razjedinjenosti naroda u BiH. Jedan od činovnika u jednoj zemlji, nije važno kojoj, ulovio je zlatnu ribicu koja mu je za slobodu ponudila dvije želje.

- Prva mi je želja da se provodim na Havajima uz koktele, glazbu i ples – reče činovnik i u istom trenu nađe se na Havajima među plesačicama, sviračima i koktelima.

- E, sada da čujem drugu želju - reče zlatna ribica.

- Želim da više ništa ne moram raditi – zaželi činovnik.

Zlatna ribica ispuni činovniku i tu želju: vrati ga u njegov – ured! Dokle će to tako, pitanje je SAD i Njemačke. Možda se ipak dogodi čudo i stvari u BiH budu konačno postavljene na pravo mjesto. Naime, Sjedinjene Američke države i Njemačka započele su razgovore o novoj inicijativi za rješavanje ključnih pitanja vezanih za BiH, izvještava novinska agencija Patria (NAP), pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore. Ova inicijativa koja uključuje ustavne promjene u BiH intenzivirana je nakon nedavnog posjeta Baracka Obame Bruxellesu. Iskazana je spremnost SAD-i a Njemačke da se pomogne BiH kako bi bila bliže europskim i euroatlantskim strukturama, a realizacija te inicijative trebala bi kulminirati na proljeće sljedeće godine. Dakle, s novom vlašću u BiH. Navodi se kako bi polazni dokument mogao biti „travanjski paket“ koji je već jednom bio gurnut u stranu od strane Parlamenta BiH. Gurani su u stranu i brojni drugi dokumenti, a još više toga gurano je pod tepih, pa i pod onaj crveni. SAD očekuje da Njemačka, do čijeg se glasa najviše drži u Bruxellesu, snažnije podvikne kad je BiH u pitanju. Očekuje se da se Sarajevo i Banjaluka više ne oglušuju na apele iz Bruxellesa. Nepodnošljivo lako prešućuje se rezolucija Europskog parlamenta, u kojoj je jasno iskazana pogubnost separatističkih težnji u RS-u i unitarističkih nastojanja u Sarajevu. I vrapci na bh. granama i krovovima znaju da je BiH bez korjenitih promjena neodrživa. Centralističke težnje pretvaraju se u centaršuteve za separatističke centarfore. Takve centaršuteve poželio bi i Džeko na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Ako se u skoroj budućnosti nešto korjenito ne promijeni, u BiH i disolucija je solucija. Ne samo RS-a, već i disolucija običnih građana od BiH. Postoji crnohumorna fora koja kaže da 70 posto građana BiH živi u stresu, a 30 posto u – inozemstvu! No, postoji i opasnost da se postotak onih u bh. stresu počne rapidno smanjivati u odnosu na one u inozemstvu. BiH valja promatrati u kontekstu sve zamršenije situacije u svijetu, pogotovo zbog toga što se geopolitički nalazi na razmeđu svjetova. A rečeno je kako je inteligencija svijeta konstanta, a broj stanovnika stalno raste. Valja požuriti s političkim zbrinjavanjem BiH, dok još ima dovoljno pameti. U BiH pješčani sat ide nekoliko zrnaca unatrag, rušeći tako zakone gravitacije, a jedno tijelo u državi dvaju entiteta i triju etniciteta može biti na dva mjesta. U ovakvoj BiH ruše se svi zakoni, zašto ne bi i oni Newtonovi.

Mnogo od toga bilo bi više nego smiješno da nije više nego tužno. Mujo nazove Hitnu pomoć:

- Joj, gled’o sam utakmicu na televiziji, Bosna primi glup gol, a ja bosom nogom udarim u stolicu i sve zvijezde prebrojim!

- I zbog toga zovete Hitnu pomoć – čudi se djelatnik Hitne.

- Ma, jok zbog togo, nego zbog Fate. Nije se smjela smijati – pojasni Mujo.

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?