Godišnjica

Bugojanski Hrvati još tragaju za tijelima 19 odvedenih zatočenika

Bugojno
VL FOTO
19.03.2012.
u 11:42

Ispraćaj Više od devetnaest godina nakon nestanka Bartulović će biti dostojno pokopan

Danas, na blagdan Sv. Josipa, obilježava se 18 godina od razmjene 294 hrvatska zatočenika iz logora Stadion u Bugojnu, jednog od tri najzloglasnija logora Armije BiH od njih desetak koliko ih je tijekom rata postojalo u Bugojnu.

Logor Stadion

Prema podacima Hrvatske udruge logoraša Bugojna, kroz Stadion je prošlo 550 hrvatskih zatočenika, a njih 294, nakon punih osam mjeseci tamnovanja u neljudskim uvjetima ispod tribina Stadiona NK Iskre, svakodnevnih tortura i premlaćivanja, razmijenjeni su 19. ožujka 1994. godine. Za većinu preživjelih 19. ožujka drugi je rođendan. No, nažalost nije ga dočekalo 26 zatočenika bošnjačkih logora u Bugojnu koji su nasilno odvedeni u nepoznato, većinom iz Stadiona, kao ni brojni drugi zatočenici koji su podlegli svakodnevnim torturama i premlaćivanjima. Od ljetos s famoznog popisa od 20 nasilno odvedenih iz bugojanske skupine skinuto je jedno ime, to je ime Marka Bartulovića. “Na 18. godišnjicu izlaska iz logora bit će obavljen i pokop Marka Bartulovića. Prije pokopa, koji će se obaviti u 13 sati, u 11 će u bugojanskoj župnoj crkvi biti služena misa zahvalnica, a u 12 i 30 bit će položeni vijenci i upaljene svijeće poginulim i nestalim braniteljima Bugojna”, kaže Mario Franjić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Bugojna. Spomen-obilježje i nakon 18 godina od nestanka još uvijek je jedino mjesto na kojemu za dušu svojih poginulih sinova mogu upaliti svijeću i pomoliti se očevi, majke i rodbina 19 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika. Među njima su i dalje i Jadranko Gvozden, Perica Kovačević i Nikica Miloš, zvani Kardelj, čiji su posmrtni ostaci više puta paljeni kako bi se zločin prikrio te ni mjesecima nakon ekshumacije njihovih posmrtnih ostataka nije iz njih izvučen profil za DNK niti se zna je li to uopće moguće.

Nagodba Handžića

A moguće je da se za njihovo okrutno ubojstvo Enes Handžić nagodio sa Sudom BiH i dobio samo osam godina zatvora, kao i da glavni sudionici udruženog zločinačkog plana u Bugojnu, Dževad Mlaćo, Selmo Cikotić i mnogi drugi još šeću slobodno. Preživjelim logorašima prijeti i oduzimanje statusa invalida po reviziji koju provodi Bugojanac Zukan Helez. “Ja ovog puta ne želim o reviziji. Želimo dostojanstveno obilježiti godišnjicu izlaska iz logora i dostojanstveno pokopati Marka Bartulovića”, kazao nam je Mario Franjić. Marka Bartulovića pripadnici Armije BiH zarobili su 19. srpnja 1993. u mjestu Poriče, općina Bugojno. Nakon zarobljavanja smješten je u logor Prusac u jednu muslimansku kuću na Brdu preko puta stare džamije, gdje je s ostalim zarobljenicima zlostavljan i mučen. Iz logora Prusac nakon dva dana odveden je i od tada mu se gubi svaki trag.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar servo_volan
servo_volan
18:20 19.03.2012.

19.03.2012. u 16:03h brcak108 je napisao/la:------------ZBOGt ebe i tebi sličnih teško može doći do suživota dva naroda vrlo teško KAKO TE NIJE STID pa da si to i prošao nebi smio tako govoriti o ŽRTVAMA ma sa koje strane dolazili

Avatar Axel
Axel
14:44 19.03.2012.

Logor Stadion Bugojno...nemoguce! Stamparska greska vjerojatno, sam ministar Helez je potvrdio da su ovo neistine i insinuacije...ove su ljude oteli vanzemaljci. Drustvu iz muslimanskih snaga, su naredenja davali bica sa druge planete. Kasnije je nastupila kolektivna amnezija. A tuziteljstvo ,kojee radi prema uputama LaguMdije jos ceka upute velikiog vode, kako da rjesi ove i slicne slucajeve! Zakoni ocito ne vaze u drzavi koje nema,sa tuziteljstvom i sudcima lutkarstog kazalista.

BR
brcak108
16:03 19.03.2012.

Eh da su Bosnjaci u Stocu,Pocitelju Ahmicima,Z Mostaru prosli kao ovi u Bugojnu ,vecina ljudi sto je pobijeno tamo bili su bojovnici HVO-a.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?