pred lice pravde

Brammertz: Da nije bilo Haaškog suda, ne bi bilo ni pravde za žrtve

\'25.05.2010.,Pantovcak, Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske prima Sergea Brammertza, glavnog haskog tuzitelja. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/PIXSELL
01.04.2012.
u 09:27

Od 1993. godine nekoliko je tisuća svjedoka, od kojih su mnogi žrtve, došlo na Sud ispričati svoju priču – rekao je u intervjuu za T-portal glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

– Haaški sud treba biti upamćen po tome što je pred lice pravde izveo neke od najviše rangiranih političkih i vojnih vođa zbog najtežih zločina počinjenih devedesetih tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Sud je optužio 161 osobu i nema bjegunaca na slobodi. To je značajno postignuće koje je pri samom osnivanju Suda bilo nemoguće predvidjeti. Haaški sud je počeo s radom u trenutku kada nacionalni sudovi nisu htjeli i nisu mogli izvesti ratne zločince pred lice pravde. Da nije bilo Haškog suda, vjerojatno ne bi bilo ni pravde za žrtve. Od 1993. godine nekoliko je tisuća svjedoka, od kojih su mnogi žrtve, došlo na Sud ispričati svoju priču – rekao je u intervjuu za T-portal glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Istaknuo je da je Haaški sud prvi put utvrdio mnoge činjenične i pravne presedane, uključujući, kako kaže, činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid i da je silovanje korišteno kao instrument etničkog čišćenja.

– Procesuiranje odgovornih za masovna ubojstva na Ovčari, za granatiranje Dubrovnika i granatiranje Zagreba među najvažnijim su postignućima Suda i trebala bi biti važan korak naprijed kao pomoć regiji za napredovanje prema sigurnijoj budućnosti – kaže za T-portal glavni haaški tužitelj.

Na pitanje kako ocjenjuje Zakon o ništetnosti koji je usvojio Hrvatski sabor, Brammertz je rekao:

"Zakonodavna inicijativa prethodne Vlade predstavlja nesretan razvoj događaja i prepreku regionalnoj suradnji. Međutim, novi prijedlog Vlade da se taj zakon ukine vidimo kao dobar korak prema nastavku suradnje sudskih vlasti Hrvatske i Srbije".

Cijeli intervju čitajte ovdje

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

KO
kolovoz
11:04 01.04.2012.

tesko pravu na krivome sudu a nogama nosec glavu ludu-vasa haska pravda je nedonosce pravednosti i pravicnosti da ne govorimo o neskromnosti u vrednovanju vlastitog uradka ne-uspjeha bilo bi bolje ne-djelo je nase a vi ocijenite

GR
Gradinar
11:55 01.04.2012.

O kojo pravdi priča ovaj bjednik, i tko njega prenosi kao bitnu stvar u naše medije!? Čovjek je doslovno dirigiran učiniti sve da se upravo pravda nikada ne realizira nakon srpskih agresija na susjedne narode. Zahvaljujući bijednim političarima tih naroda, uspio je gotovo u potpunosti i on i njegovi prethodnici/prethodnice! Ovaj će haški sud ostati upamćen kao najsramniji izraz međunarodnoga prava i gubilište svake pravde!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?