Filmski festival

Braća Coen s filmom "Heil, Caesar" otvorila 66. Berlinale

Berlinale
12.02.2016.
u 08:41

Na ovogodišnjem Berlinaleu će u preko deset sekcija biti prikazana 434 filma

Projekcijom novog filma braće Coen, „Heil, Caesar“ u četvrtak navečer u Berlinu je otvoren 66. po redu Međunarodni filmski festival - Berlinale.

U glavnom festivalskom programu u konkurenciji za jednu od nagrada, među 18 filmova se našao i film bh. oskarovca Danisa Tanovića „Smrt u Sarajevu“. Film je nastao u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba, te u koprodukciji s France 3 Cinema. Prvobitni plan je bio da se uradi dokumentarac o predstavi Hotel Europa Bernarda-Henrija Levyja, ali je na kraju taj rad preusmjeren na dugometražno ostvarenje.

Publici su se obratili njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters i gradonačelnik Berlina Michael Mueller koji su upozorili i na trenutnu migrantsku krizu, s obzirom da je  ovogodišnji slogan Berlinalea „Pravo na sreću“.

Najavljeno je i kako će se glavni protagonist filma „Heil, Caesar“ George Clooney tijekom festivala susresti s kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o migrantskoj krizi.

„Želim vidjeti što možemo zajednički učiniti“, rekao je Clooney koji se već dosad tijekom karijere iskazao humanitarnim i socijalnim projektima. On u filmu „Hail, Caesar“ braće Joela i Ethana Coena glumi holivudskog glumca iz pedesetih godina koji je slavu stekao povijesnim filmovima. 

Na ovogodišnjem Berlinaleu će u preko deset sekcija biti prikazana 434 filma. Na čelu međunarodnog žirija je Meryl Streep, a nagrade će biti dodijeljene 20. veljače.

Inače, Berlinale je jedan od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu.  Ocjenjivački sud naročito polaže pozornost da u konkurenciji festivala budu zastupljeni filmovi iz cijelog svijeta. Najbolji film se nagrađuje nagradom Zlatni medvjed (Goldener Berliner Bär), dok najbolji redatelj, glumac i glumica dobivaju nagradu Srebrni medvjed (Silberner Berliner Bär).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije