Rukomet

Bilal Šuman nadmudrio Nenada Kljajića, ali nije mogao Červara

10.01.2017.
u 09:00

Rukometna reprezentacija BiH vratila se s mini turneje po Makedoniji i Srbiji, gdje je u 6 dana odigrala 5 utakmica. Iako skor nije pozitivan, dvije pobjede i tri poraza, sama činjenica da je reprezentacija odigrala 5 pripremnih utakmica zaslužuje pozornost. Razlog je jednostavan, to je prvi put da je BiH u komadu odigrala pet pripremnih utakmica?! Uobičajeno je bilo u protekla dva desetljeća odigrati utakmicu, dvije, a nekada ni toliko, jer se najčešće u kvalifikacijske utakmice išlo bez provjera. Tri utakmice BiH je odigrala protiv Makedonije i sve tri izgubila, 24:28, 31:35 i 30:32. Obje pobjede zabilježene su protiv Saudijske Arabije, 28:22 i 36:35. Zanimljivo, obje reprezentacije vode hrvatski treneri, Makedoniju Lino Červar, a Saudijsku Arabiju Nenad Kljajić, također trofejni trener. Vrijedi istaknuti da se obje reprezentacije pripremaju za nastup na SP-u u Francuskoj koji započinje koncem tjedna. Koliko ostvarenim izbornik Šuman i njegov pomoćnik Zdenko Grbavac mogu biti zadovoljni, znaju samo oni. Uglavnom, uoči polaska na put Šuman je naglasio da je cilj “ispravljanje nedostataka u igri”. Jasno, nedostataka u igri bh. vrste čija se igra proteklih sezona zasnivala na inspiraciji pojedinaca ima dosta, među njima su neobjašnjivi padovi u igri, pa rijetke kontre i polukontre i slično. Sigurno je da će učestalije provjere popraviti uigranost, što bi trebalo smanjiti i broj tehničkih pogrešaka u igri. Prema šturim informacijama, stručni stožer reprezentacije najzadovoljniji može biti učinkom vratara koji su na većini utakmica briljirali, posebice Burić, a nije zaostajao ni Efendić, čak ni Serdarević, koji je u posljednjoj utakmici protiv Saudijske Arabije skupio 9 uspješnih intervencija. Od ostalih igrača očito je da se bivši skaut Denis Vegar sve više nameće kao vođa srednje generacije reprezentativaca. Iako u Nexeu igra uglavnom obranu, na utakmicama reprezentacije bio je vodeći strijelac.

Po povratku u Sarajevo slijedi nastavak priprema. Uglavnom, imajući u vidu dosadašnju praksu, moglo bi se reći da je rukometna godina počela na neuobičajen način.•

Pripreme reprezentacije BiH organizirane su zahvaljujući izborniku Bilalu Šumanu, koji je s izbornicima Linom Červarom i Nenadom Kljajićem dogovorio utakmice. Obje reprezentacije snosile su troškove za bh. vrstu, neslužbeno, oko 60.000 eura, međutim, problem je bilo platiti 3000 KM za troškove autobusa. Izbornik Šuman posegnuo je u vlastiti džep i tako je spašena već dogovorena turneja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije