Intervju Kolinde Grabar Kitarović

Bez hrvatskog naroda nema BiH

Kolinda
Foto: STR-1111/PIXSELL
02.05.2015.
u 11:02

Položaj Hrvata mora se popraviti a rješavanje tog pitanja nužno je za političku emancipaciju BiH

        Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović se u intervjuu za Hinu koji su prenijeli mediji osvrnula i na BiH. Na pitanje: Može li uspjeti novi pristup EU prema BiH, po kojem se sada na prvo mjesto stavljaju ekonomske i socijalne reforme, dok bi se ustavna pitanja, pitanja ravnopravnosti građana i naroda ostavilo za kasnije? odgovorila je: - To je pitanje na koje upozoravam sve svoje sugovornike, i u EU, i u NATO-u te SAD-u, jer mislim da se međunarodna zajednica i RH moraju angažirati više u BiH kako bi se postigao dogovor o funkcioniranju države. RH podržava europsku inicijativu, podržava napore Federice Mogherini, međutim, isto tako imamo i snažan interes zaštititi prava i položaj hrvatskog naroda koji mora konačno postati jednakopravan na cijelom teritoriju BiH i jednakopravno sudjelovati u institucionalnom, gospodarskom i svakom drugom obliku života u BiH. Posebno upozoravam na to da se sve one izjave i sve ono što govore predstavnici hrvatskoga naroda u BiH o položaju hrvatskoga naroda shvate ozbiljno. Da se pristupi pitanju položaja hrvatskog naroda na način da bez hrvatskog naroda nema BiH i da je rješavanje tog pitanja nužno za političku emancipaciju BiH i napredak BiH u euroatlantskim integracijama. Hrvatskoj je posebno u interesu da BiH napreduje što je moguće brže u članstvo EU i drago mi je što će se SSP početi primjenjivati 1. lipnja.     

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
16:24 03.05.2015.

Gospodjo Predsjedateljce BIH ima I biti ce je uvijek kao I ranije dok nije bilo u njoj ni Hrvata ni Bosnjaka ni Srba vec su bili neki koji su se drugacije zvali.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije