Dugovi

Bankrotirala Dodikova lobistička tvrtka u Americi

Firma
29.05.2012.
u 12:13

Dewey & LeBoeuf, konsultantska tvrtka, je bankrotirala u ponedjeljak navečer

To je najveći kolaps jedne pravne tvrtke u povijesti ove zemlje. Kako piše New York Times, vlasnik tvrtke je najavio u ponedjeljak da je plan likvidacija. Također, oko 90 zaposlenika bit će zamoljeni da pomognu pri laganom gašenju poslova. Kompanija ima 315 milijuna dolara neizmirenih obaveza, od kojih 225 milijuna prema bankama, dok ostatak se odnosi na potraživanja vlasnika tvrtke i bivših partnera. Ovaj kolaps najviše je pogodio same zaposlenike. Stotine mladih pravnika i drugog osoblja naći će se na tržištu rada, navodi ugledni američki list.

U Bosni i Hercegovini Dewey & LeBoueuf je poznat kao tvrtka koja je radila konsultantske usluge Vladi Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama, na međunarodnom planu, ali i u samoj Bosni i Hercegovini. Još 2008. Vlada RS-a angažirala je ovu američku odvjetničku tvrtku da bi je savjetovala u pregovorima s međunarodnom zajednicom i zastupala interes RS-a u svim drugim pravnim pitanjima. Do 2010. Vlada RS-a je angažirala tvrtke Dewey & LeBoeuf, LLP; Picard Kentz & Rowe, LLP i Quinn Gillespie & Associates, LLC. Ugovor s Dewey & LeBeoufom okončan je koncem travnja 2009., a pravne savjete i advertising Vlada RS-a je počela dobijati od Picarda, Kenta i Rowea, ugledne odvjetničke tvrtke koju su osnovali bivši uposlenici Deweya & LeBeoufa.

Premijer Aleksandar Džombić u veljači 2011. potvrdio je da je Vlada RS-a u proteklim godinama angažirala odvjetnički ured za njeno predstavljanje u inozemstvu, te da je u 2010. za te namjene iz proračuna izdvojeno oko devet milijuna maraka, a u 2011. godini 7,5 milijuna KM. Ministrica u Vladi RS-a za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Željka Cvijanović u ožujku 2012. je kazala da će se nastaviti angažiranje lobističkih kuća i odvjetničkih ureda u inozemstvu koji zastupaju njene interese, a za te namjene iz entitetskog proračuna bit će izdvojeno 5,6 milijuna KM, a "lani je dato šest milijuna".

S obzirom na to da su u pitanju ugovori koji nose oznaku "interno", odnosno imaju određeni stupanj tajnosti, Cvijanović nije mogla odgovoriti s kojim to konsultantskim kućama RS ima ugovore, ali je dodala da je u pitanju i jedan odvjetnički ured, angažiran od Vlade RS-a još prije nekoliko godina. U pitanju su i lobističke kuće, a Cvijanović navodi da RS te aktivnosti provodi i u SAD-u i Europskoj uniji, a sve poslove koordinira Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu suradnju.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:44 29.05.2012.

Masala !!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?