Migracijski rizici

Azilantski centri u BiH spremni za mogući prihvat dijela izbjeglica

Migrants standing at the Greek side of the border wait to cross into Macedonia, near Gevgelija August 24, 2015. State authorities and aid agencies threw up tents and scrambled to supply food and water to thousands surging through the western Balkans, thei
27.08.2015.
u 06:30

Na granici s Republikom Srbijom u ilegalnom prelasku otkriveno je u prvih pola godine 19 osoba, od čega je samo pet iz država visokog migracijskog rizika

Vlasti u BiH pozorno prate rute kretanja migranata, za sada nema informacija o mogućem dramatičnom priljevu izbjeglica

- BiH trenutačno nema informacija o mogućem dramatičnom priljevu izbjeglica s kojima se suočavaju Makedonija i Srbija. Ako se od toga nešto i dogodi, djelovat će u skladu s međunarodnim standardima, poštujući zakone i imajući na umu da je tako veliko pokretanje ljudi iz njihovih domova prouzročila nevolja, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Smatra da se u ovaj problem treba uključiti šira zajednica u Europi, o čemu ima nagovještaja, kako zemlje pogođene masovnim priljevom ne bi snosile glavni teret. Ipak, vlasti u BiH pozorno prate rute kretanja izbjeglica, a i u azilantskim centrima su spremni za prihvat jednog dijela izbjeglica.

Mjere za azilante

Pretpostavke da bi jedan dio imigranata mogao krenuti prema BiH, sadržan je u činjenici prema kojoj se privodi kraju prva faza radova na zaštitnoj ogradi između Srbije i Mađarske u dužini od 70 km od ukupno planiranih 175. Tada će, pretpostavlja se, migranti koji iz Srbije žele otići prema zemljama Europske unije krenuti k Bosni i Hercegovini. Zbog tih naznaka, Služba za poslove sa strancima već je poduzele određene mjere, Naime, Služba za poslove sa strancima u BiH, kao i Granična policija BiH, poduzele su preventivne mjere za mogući dolazak imigranata koji se trenutačno nalaze u Srbiji, a žele se domoći zemalja Schengena. Trenutačna saznanja su takva da će jedan dio izbjeglica krenuti prema Mađarskoj i Rumunjskoj, a očekuje se da će jedan dio krenuti prema BiH. Stoga su već poduzete određene radnje u dogovoru s Graničnom policijom. Što se, pak, tiče prihvatnih kapaciteta, ako bi se dogodio veći priljev izbjeglica, centri u Delijašu i I. Sarajevu su spremni.

Kapacitet za prihvat

Novoizgrađeni azilantski centar u Delijašu kod Trnova ima kapacitet 150 mjesta, a po potrebi broj mjesta se može udvostručiti. Oni koji ne zatraže azil, bit će smješteni u Migracijskom centru u Istočnom Sarajevu. U ovom centru izgrađen je muški paviljon, kapaciteta stotinu mjesta, ženski paviljon s oko 15 mjesta i dva obiteljska paviljona. Uvjeti su optimalni, s obzirom da je centar izgrađen prema standardima EU-a. I u ovom centru stanje je mobilno jer se prati situacija u okruženju, konkretno rute kretanja izbjeglica, kao i situacija u Makedoniji, Đevđeliji, Srbiji. I u ovom centru su spremni prihvatiti veći broj imigranata, ali za takvo što tada bi trebao i veći angažman Vijeća ministara i ostalih relevantnih institucija. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, u ilegalnom prelasku državne granice, registrirano je 75 osoba. Na granici s Republikom Srbijom u ilegalnom prijelazu otkriveno je 19 osoba, od čega je samo pet iz država visokog migracijskog rizika, podaci su s kojima raspolaže Granična policija BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?