Ljubuški

Arhitektica Kata Gašpar osmislila novi izgled Duhanske stanice

duhanska4
Foto: Dušan Musa
1/3
30.04.2012.
u 10:17

Projekt Predviđeni su dječje igralište, parkirališta za Centar malih sportova i ostali sadržaji, ljetna pozornica...

Napušteno, zaraslo, devastirano, uništeno…, sve se to i mnogo sličnog može kazati za prostor Duhanske stanice u središtu Ljubuškog. To je trenutačna slika, a drugu nudi Kata Gašpar u svom diplomskom radu “Transformacija Duhanske stanice u Ljubuškom“.

Mlada arhitektica

Kata kaže da su joj poticaj bili uspješni diplomski radovi Pere Ćeškića o prenamjeni Duhanske stanice u Širokom Brijegu, te sličan rad Ljubušaka Tarika Mujanovića: - Bez obzira što prostor sada djeluje zapušteno, on je nemjerljiva vrijednost Ljubuškoga, od kojeg se može napraviti čudo, kaže Kata.

- Moja osnovna ideja bila je prostor otvoriti za javnost i prenamijeniti ga u kulturno obrazovni centar, ali sam onda analizom dimenzija, došla do zaključka da ima dovoljno prostora i za upravno-poslovne sadržaje, koji bi financirali kulturno-obrazovni dio. Uvidjela sam da je u urbanističkom pogledu puno lošije riješena istočna polovica Duhanske, manje kulturno-povijesne vrijednosti, pa sam rad bazirala na taj dio“, ističe mlada arhitektica. U nekad najvećem magazinu najstarije Duhanske stanice u BiH, čuvenom Sedmom, u prizemlju su predviđeni brojni javni sadržaji - gradska kavana, gastronomska suvenirnica, turističko-informativni prostor. Ostatak zgrade koja na svakoj od četiri etaže raspolaže s 1500 četvornih metara prostora, predviđen je za upravna tijela općine i županije s novom gradskom vijećnicom, pa izložbeni i prostor za degustacije vina i duhana, a na najvišoj etaži su restoran i wellness centar… - U magazinima iz austro-ugarskoga doba predviđeni su dvorana za probe KUD-ova s popratnim sadržajima, glazbena škola, gradska knjižnica, dvorana za koncerte, radionice i učionice za obrazovanje odraslih, pa prostori za montažu i režiju filmova i audio materijala, gradski muzej, izložbeni prostor i galerija. Projekt predviđa i gradnju novog objekta na sjeveroistočnom rubu parcele koja bi imala poslovnu namjenu – uredi, ugostiteljstvo, manje trgovine, medicinske ordinacije i laboratorije.

Moguća čuda

Uz zelenilo veliki dio prostora ostao bi neizgrađen za sadržaje na otvorenom, a projektom su predviđena i dva perivoja koji bi služili za sajmove. U urbanističkom smislu projektom se rješava i pristup dječjem vrtiću. Predviđeni su dječje igralište, parkirališta za Centar malih sportova i ostale sadržaje, ljetna pozornica za osnovnu glazbenu školu, ali i dislociranje Autobusne stanice…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?