Odvjetnica

Amal Clooney posljednja nada Gaddafijeva sina osuđenog na smrt

Amal Clooney
Foto: Press Association/Pixsell
03.08.2015.
u 08:47

Odvjetnica pokušava izboriti da se suđenje ponovi u Haagu

Odvjetnica svjetskoga glasa Amal Clooney prihvatila se obrane Saifa al-Islama Gaddafija, sina nekadašnjeg libijskog vođe, koji je u Tripoliju osuđen na smrt zbog zločina počinjenih tijekom revolucije 2011.

Odvjetnička tvrtka u kojoj radi u posljednji će tren pokušati spasiti život nekadašnjem drugom čovjeku libijskog režima i pokušati izboriti novo suđenje, ovaj put na Međunarodnom sudu u Haagu (ICJ). Tužilaštvo u Tripoliju je tvrdilo, s čime se sud i složio, da je Saif Gaddafi odgovoran za pogibiju prosvjednika, no suđenje, koje je počelo prošle godine, međunarodna zajednica smatra nekorektnim i nevaljanim jer su u procesu u niz navrata kršena osnovna prava optuženika na obranu.

Čak ni sam Gaddafi, iako se nalazi u zatvoru, nije bio na suđenju, već je svjedočio videovezom. Naime, još od uhićenja u studenome 2011., kada se tajno pokušao prebaciti u Niger, u rukama je pobunjenika iz zapadnolibijskoga grada Zintana. Iako djelomično surađuju s libijskim vlastima iz Tripolija, oni Gaddafija ne žele izručiti, već ga drže u zatvoru. Amal Alamuddin, koja je nakon udaje za glumca Georgea Clooneya promijenila prezime, kći je libanonske novinarke i odvjetnica specijalizirana za ljudska prava.

Radila je u haaškom timu Patricka Robinsona, predsjedajućeg suca u suđenju Slobodanu Miloševiću, na Posebnom sudu za Libanon (pandan Sudu za bivšu Jugoslaviju) bila je tužiteljica u slučaju četvorice optuženih za ubojstvo bivšeg premijera Haririja, a bila je i u pravnom timu koji je Juliana Assangea zastupao u procesu protiv izručenja iz Velike Britanije u Švedsku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije