Izrada dva strateškla dokumenta

Pravedan tretman za sve radnike, zajednice i regije zahvaćene tranzicijiom energetskog sektora

01.05.2024.
u 18:17

Vlada Federacije BiH donijela je jučer na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela odluke o izradi dva strateškla dokumenta iz oblasti energetskog sektora. Riječ je  o izradi strategije pravedne tranzicije energetskog sektora FBiH do 2023. godine s projekcijom do 2050. godine i o izradi strategije upravljanja mineralnim sirovinama u Federaciji BiH do 2030. godine sa projekcijom do 2050. godine.

Odlukom o izradi strategije pravedne tranzicije energetskog sektora FBiH do 2023. godine s projekcijom do 2050. godine je propisano da je strategija pravedne tranzicije multisektorski strateški dokument na razini Federacije BiH, kojim se definira kao instrument za pravedno upravljanje tranzicijom energetskog sektora, kroz multisektorsko iznalaženje najbolje mogućih rješenja za otvaranja novih radnih mjesta i mogućnosti zbrinjavanja radnika u djelatnostima pogođenih procesom tranzicije energetskog sektora, kao i utvrđivanje ciljeva i mjera za razvoj lokalnih zajednica i regije bogatih ugljenom kroz razvijanje novih i jačanjem već postojećim gospodarskim djelatnostima s niskom emisijom stakleničkih plinova.  

Nadalje, strategijom pravedne tranzicije bit će utvrđeni vizija i multisektorski ciljevi, koordinirane mjere za usklađivanje sektorskih politika, načini i mehanizmi planiranja, nadležnosti nad utvrđenim aktivnostima, način financiranja, upravljanja i praćenja, kako bi se osigurao pravedan i podržavajući tretman za sve radnike, lokalne zajednice i regije zahvaćene tranzicijiom energetskog sektora.

Drugom odlukom pokreću se aktivnosti na izradi strategije upravljanja mineralnim sirovinama u Federaciji BiH do 2030. godine s projekcijom do 2050. godine. Radi se o strateškom dokumentu na razini FBiH koji predstavlja osnovni nacionalni dokument upravljanja resursima, rezervama i kvalitetu mineralnih sirovina, a koji su na prostoru Federacije identificirani, utvrđeni, dovoljno ili nedovoljno istraženi, dokazani s procjenjenim rezervama i kvalitetetom, te koji su u fazi planiranja ili vršenja eksploatacije, prestanka eksploatacije, zatvaranja i saniranja ležišta, a sve u skladu sa potrebama razvoja gospodarstva i prostorno-planskim dokumentima FBiH.

Strategijom će biti određeni pravci i vizija istraživanja i proizvodnje mineralne sirovine u skladu sa suvremenim uvjetima tržišnog privređivanja, racionalno korištenje i postizanje željene efikasnosti poslovanja, s ciljem da se obim i način proizvodnje uskladi s ekološkim potrebama i poveže u domen održivog razvoja. Također, bit će definirani pravci i mjere upravljanja u procesima utvrđivanja rezervi i kvaliteta mineralnih sirovina, jačanje inovativnog razvoja kako bi se poboljšao razvoj rudarstva uz ekološki prihvatljiva tehničko tehnološka rješenja, zatim plansko i racionalno korištenje mineralnih sirovina sa uvođenjem mogućih tehnologija za recikliranje postojećih već iskorištenih mineralnih resursa, potrebno istraživanje i proizvodnju novih količina mineralnih sirovina kojim će se obezbijediti stabilan razvoj novih privrednih djelatnosti, energetske i druge potrebe vezane za gospodarstvo i široku potrošnju.

Za izradu ove dvije strategije Vlada Federacije BiH će formirati interresorna povjerenstva, Upravljačke odbore Federacije, čiji je zadatak da razmatraju prijedloge i mišljenja članova radnih grupa, donose odluke o aktivnostima i rezultatima iz vlastite nadležnosti, zajednički usuglašavaju stavove o otvorenim pitanjima koja bi mogla biti neodgovorena iz prijedloga i rasdprava radnih grupa i između predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i po potrebi izvještavaju javnost o procesima izrade ovih strategija.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u skladu s ovim odlukama, koordinira i vodi procese izrade ove dvije strategije, a sudionici  u izradi su nadležne institucije FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave, predstavnici UNDP-a i socioekonomski partneri, stručne javne ustanove, te sindikalne organizacije, predstavnici nevladinog sektora i drugi po ukazanoj potrebi.

Rok za izradu ovih strategija je 14 mjeseci od dana kada Vlada Federacije BiH usvoji Projektni zadatak za njenu izradu. Financijska sredstva za izradu strategije osigurana su zajednički iz proračuna FBiH i UNDP-a, a na osnovu Sporazuma o financiranju između UNDP-a i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije