Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Zdravstvene ustanove u FBiH traže 200 milijuna KM povrata poreza

Nužna je izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima bi se ukinulo plaćanje PDV-a na lijekove, poručuju udruge
07. svibnja 2010. u 12:05 0 komentara 108 prikaza
doktor
Foto: Arhivska fotografija

Predstavnici vladina i nevladina sektora okupili su se u Zenici na okruglom stolu u organizaciji Udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke Život, na kojem se raspravljalo o nužnosti izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima bi se ukinulo plaćanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na lijekove, potrošni materijal i sve ono što utječe na cijenu zdravstvenih usluga. Skup je organiziran u suradnji s partnerskim udruženjima Renesansa Sarajevo, UGŽ Tuzla, Novi pogled Mostar, Iskra Banjaluka, Bise Goražde, Narcis Široki Brijeg te Helsinškim odborom za ljudska prava Sarajevo.

Predsjednica Udruge građana Život Suadeta Bobić iznijela je podatak da su od uvođenja poreza na dodanu vrijednost zdravstvene ustanove u Federaciji BiH uplatile više od 200 milijuna maraka poreza, koji im nije vraćen. Spomenuta sredstva, kako je istaknuo onkolog dr. Harun Drljević, aktivist Udruženja građana Život, mogla bi se usmjeriti za financiranje prevencije i liječenja oboljelih od karcinoma dojke, kao najčešćeg oblika karcinoma.

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojske županije Sulejman Muminović kazao je kako ovaj fond izdvajanja značajna sredstva za nabavku lijekova i liječenje oboljelih od karcinoma, rekavši kako bi alternativa potpunom ukidanju poreza na dodanu vrijednost za lijekove i potrošni materijal moglo biti uvođenje niže stope poreza. Ukidanje PDV-a na lijekove i osnovne životne namirnice tražile su i pojedine stranke u BiH, prije svega PDP.

Inicijative do sada nisu naišle na razumijevanje. Pokrenuta su pitanja i smanjenja stope PDV-a na ove vrste životnih potreba, ali ni to do sada nije riješeno.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.